open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Delegacija EU-a u BiH: Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, sprovedite istragu
Nakon što su RTRS i drugi mediji u entitetu RS objavili ime i prezime zaštićenog svjedoka M-16, uslijedile su mnogobrojne reakcije međunarodnih i domaćih institucija.
23.09.2020. u 08:29
get url
text

VEZANI TEKST - Mediji u RS-u objavili puni identitet zaštićenog svjedoka, šta čeka Tužilaštvo BiH?

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine jučer su informirali nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svjedoka o ovom slučaju. Također, dodaju, formiran je predmet, povodom medijskih izvještaja u kome će Tužilaštvo BiH izvršiti provjere u skladu sa zakonom.

- Nadalje u vezi s navedenim Tužilaštvo BiH zaprimilo je i prijavu protiv određenih djelatnika Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u vezi sa otkrivanjem identiteta zaštićenog svjedoka i neovlaštenog ustupanja dokumenata, te će se izvršiti provjere navoda i na temelju ove prijave - ističu iz Tužilaštva BiH.

Komentar su dali i iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Kako navode, analitički izvještaj koji je priložen uz Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU naglašava potrebu za boljom zaštitom identiteta žrtava i svjedoka u Bosni i Hercegovini, a posebno u vanprocesnoj zaštiti.

- Otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka predstavlja krivično djelo, te stoga apelujemo na vlasti da sprovedu učinkovitu istragu, kao i da osiguraju bezbjednost svjedoka i integritet mehanizama zaštite svjedoka. Mediji u svojem izvještavanju moraju primjenjivati profesionalne i etičke standarde u skladu sa zakonom - kazali su za N1 iz Delegacije EU.

VEZANI TEKST - Slučaj "Višković": Krenula hajka i pritisci na zaštićenog svjedoka M-16, uključio se i Dodik

Prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine, otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka je krivično djelo, poručili su iz OHR-a odgovarajući na upit N1 televizije.

- Na Tužilaštvu BiH je da poduzme neophodne korake u skladu sa zakonom - kazali su iz OHR-a.

Podsjećamo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica ranije je pozvao Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, a vodeći se navodima zaštićenog svjedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.