open-navfaktor-logo
search
Drama u Domu naroda
Delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu; Delić uzviknuo Zahiragiću - marš! Neko od delegata vikao - majmune!
Vi ne razumijete ništa, gospodine Deliću. Vi ste prihvatili da budete ministar ovako kompleksnog sistema iako ste, ponavljam, jedan DIF-ovac koj je radio u prodavnici kompjutera, kazao je Zahiragić
AUTOR: E.D.-Š.
12.06.2024. u 14:46
get url
text
Sala nakon napuštanja Kluba Bošnjaka
Sala nakon napuštanja Kluba Bošnjaka
Većina Kluba Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju napustila je sjednicu i predsjednik Kluba Muamer Zukić (SDA) je kazao da se neće vraćati.
- Odlazimo. Sve odluke koje su donesene, donesene su protivno stavovima Kluba Bošnjaka do sada, mi se na ovaj klub i na ovaj dom više nećemo vratiti pod ovim uvjetima, odlazimo - rekao je Zukić, nakon čega su se udaljili.
Sa sjednice su izašli delegati koji uglavnom pripadaju opozicionim strankama, bilo je i onih iz SDP-a.   
Ko može raditi i primati penziju, a ko ne može 
Odlasku je prethodilo i verbalno vrijeđanje delegata Harisa Zahiragića (SDA) nakon njegove replike upućene federalnom ministru rada i socijalne politike Adnanu Deliću (NiP). U eteru su se čule riječi poput "majmune, marš..."
Na početku sjednice delegat Haris Zahiragić je tražio da se o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u ne raspravlja po hitnom postupku već da zakon ide u redovnu proceduru, a što nije prošlo kod glasanja.
- Osnovni razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u je presuda Ustavnog suda Federacije BiH koja je donesena 09. maja 2023. godine u kojem je član 9. Zakona o PIO-u proglašen naustavnim.
Ovo je ujedno i razlog za hitnost postupka kao što smo i ranije utvrdili i treba istaći kao dodatni razlog za hitnost je i činjenica da smo u vezi sa ovom i drugim presudama imali zahtjeve od kantonalnih tužilaštava, informacije o provedbi samih presuda Ustavnog suda. Sam tekst je vrlo kratak, sadrži tri člana. U članu 1. je izvršena dopuna člana 89. Zakona o PIO-u, pravo na invalidsku penziju se osigurava korisniku koji nije u obaveznom osiguranju i članom 2. brisan je član 116. čime je izvršena presuda Ustavnog suda FBiH - obrazlagao je Delić i dodao:
- Na ovaj način korisnici starosne i prijevremene penzije ostvarene po Zakonu o PIO-u mogu steći status osiguranika u obaveznom osiguranju. Tj. mogu zasnovati radni odnos bez obustave penzije i član 3. se odnosi na stupanje ovog zakona na snagu brisanjem člana 16. koji je korisnicima invalidskih penzija omogućio sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju bez obustave isplate penzije, a što je u potpunosti u suprotnosti sa temeljima na kojima je postavljen sistem penzijsko invalidskog osiguranja FBiH i pravo na invalidsku penziju stiče osiguranik kod kojeg je utvrđena kategorija invalidnosti, odnosno, kod kojeg postoji potpuni gubitak radne sposobnosti.
Premijeru povećana plaća između 500 i 600 KM 
Dodaje da prema Zakonu o PIO-u gubitak radne sposobnosti prva kategorija invalidnosti je kada se utvrdi da osiguranik u obaveznom osiguranju trajno je nesposoban za radno mjesto na poslu koje je obavljao na dan ocjene radne sposobnosti ili prije prestanka osiguranja koje je obavljao, kao ni za posao koji odgovara njegovoj stručnoj spremi, radnoj sposobnosti stečenom radom, niti se prefkvalifikacijom ili dokvalifikacijom može osposobiti za druge poslove koji odgovaraju njegovoj stručnoj spremi.
- Znači, potpuni gubitak radne sposobnosti i s tim u vezi ostvarivanja prava na invalidsku penziju te istovremeno sticanje statusa osiguranika u obaveznom osigiranju su dijametralno suprotne situacije i jedna isključuju drugu. Osiguranik je sposoban za rad ili nije.
Omogućavanje korisniku invalidske penzije sticanje statusa osiguranika u obaveznom osiguranju ne samo da je u suprotnosti sa navedenim već bi stvorilo prostor za zloupotrebe i neminovno dovelo do povećanja invalidskih penzija. Predloženom dopunom se štiti postavljen sistem penzijsko-invalidskog osigiranja u FBiH, u konačnici Budžet Federacije BiH. Čovjek koji je izgubio radnu sposobnost, kako može raditi? Ovo se isključivo odnosi na one koji su izgubili radnu sposobnost i stekli pravo na invalidsku penziju. Ovdje ne govorimo o ličnim invalidninama koje su ostvarene po drugim zakonima - rekao je Delić.
Za riječ se javio Zahiragić.
- Izmjene koje se događaju nisu revolucionarne, epohalne, ni sporne. Nama je bila sporna hitnost procedure. Htjeli smo amandmanski djelovati na zakon i uputiti zahtjeve penzionera. Nije sve idealno u penzionom sistemu. Ministar Delić se hvalio povećanjem penzija, a ta povećanja su iz vremena Vlade FBiH premijera Fadila Novalića. A zahtjevi penzionera od skora jesu da se povećanje penzija veže za prosječnu plaću u FBiH i potrošačku korpu da im se isplati jednokratna pomoć od po 100 KM i 200 KM. Redovna procedura ovog zakona je bila šansa da amandmanski djelujemo - govori Zahiragić i dodaje:
- Nakon što smo onemogućeni da doprinesemo, diskusije su obesmišljene. Pa evo glasajte. To je vaš izbor. Ako su smirili privremeno udruženje penzionera, nisu popravili kućne budžete penzionera, što je nepresušna potreba uz galopirajućoj inflaciji. U puno većoj mjeri kada smo usvajali budžet upozorio sam vas da povećavamo premijeru plaću više od 500-600 KM. Ministre Deliću, vama je plaća povećana 400 ili 500 KM, delegatima u ovoj sali između 300 KM i 400 KM, a invalidske penzije su povećane za marku, penzije za par maraka. I mi se ne bavimo tim dijelom društva - kazao je Zahiragić.
Vi ste, Deliću, prodavali miševe i kompjutersku opremu 
Replicirao mu je Delić kazavši da je populista i da nije tačno da su penzije povećane za jedan posto.
- Gospodin Zahiragić se uvijek vrati na to jeftino politikanstvo i prikupljanje jeftinih političkih poena. Ako je ta Vlada toliko dobro radila za penzionere, ja ne znam zašto penzioneri bilo šta traže. O nekim milionima koje navodite i koje navodi premijer iz zatvora, o nekim milionima koji su akumulirani u budžetu, pitajte o tome Ministarstvo finansija. To možete pričati nekome drugom - rekao je, između ostalog, Delić.
Ponovo se za riječ javio Zahiragić.
- Ministar je zloupotrijebio govornicu i ušao u debatu. Trebao je odgovarati na pitanja. Premijer Novalić nije pisao status iz zatvora, ali ima ljudi koji prate ono što je radio. Radi se o 79,5 miliona razlike prihoda nad rashodima, ali Vi to ne razumijete jer ste te pare usmjerili u druge svrhe. Vi ne razumijete ništa, gospodine Deliću. Vi ste prihvatili da budete ministar ovako kompleksnog sistema iako ste, ponavljam jedan DIF-ovac koji je radio u prodavnici kompjutera. Vi ste prodavali miševe i kompjutersku opremu i kao takvi ste došli da vodite ovakav sistem - rekao je Zahiragić.
Potom je nastalo komešanje kod parlamentarne većine, došlo je do verbalnog vrijeđanja. Iz Kluba Bošnjaka su tražili pauzu, ali im je nije odobrio Martinović. Isključen je ton za one koji sjednicu prate online, a potom su usvojene izmjene i dopune Zakona o PIO-u.
Martinović je upozorio Delića na ponašanje zaprijetivši da će ga odstraniti sa sjednice. Nakon toga Klub Bošnjaka je napustio sjednicu koja je nastavila sa radom.
Kako se moglo razumijeti, Delić je taj koji je Zahiragiću rekao - marš! Također, neko od delegata koji podržavaju vlast je uzvikivao - majmune! 
U videu ispod možete pogledati kako je to izgledalo. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.