open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Zastupnici traže imenovanje šefa Ureda za zakonodavstvo, Uk traži poništenje konkursa
Kako postoje indicije u KS, neki od direktora se hvale se da su stopirali imenovanje državnog službenika na ovu poziciju, poručio je Muamer Bandić
AUTOR: A.G.-Z.
10.06.2024. u 12:21
get url
text
Muamer Bandić
Muamer Bandić
U toku je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo. Zastupnik Stranke za BiH Muamer Bandić je, u okviru zastupničkih pitanja, upitao premijera Nihada Uka kada će biti imenovan šef Ureda za zakonodavstvo Vlade KS.
Kako je kazao Bandić, Agencija za državnu službu FBiH je okončala proceduru još početkom februara.
- Kako postoje indicije u KS, neki od direktora se hvale se da su stopirali imenovanje državnog službenika na ovu poziciju. Da li to znači da će politički ili lični razlozi nekih direktora odlučiti o njoj i do kada će ona biti upražnjena?
Pozicija je jako bitna, tu ne može doći nikakva politička figura kojom će se manipulisati i kojom će vladajuće stranke određivati svoju politiku, već državni službenik koji će profesionalno obavljati značajnu funkciju.
Zahtijevam da se procesura okonča, a ne da tamo neki direktori imaju utjecaja da li neko može biti biti šef Ureda za zakonodavstvo ili ne - poručio je Bandić.
Isto pitanje je postavio i Haris Zahiragić pitajući Uka da li se u ovom slučaju radi o zloupotrebi položaja i trgovni utjecajem "jer su najbolje rangirani kandidati očito nepodobni".
Premijer Nihad Uk dao je kratko usmeno obrazloženje da Vlada KS nije dala saglasnost za predložene kandidate te da se "procedura treba vratiti na početak".
- Očekujemo od ADS FBiH da poništi konkurs - poručio je Uk.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.