open-navfaktor-logo
search
Usvojen zakon
Delegati opozicije spašavaju evropski put BiH
Zakon o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti usvojen je po hitnom postupku na današnjoj hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je i sazvana na zahtjev opozicionih delegata.
16.02.2024. u 12:29
get url
text

VEZANI TEKST - Zakon o sprečavanju pranja novca konačno usvojen, Špirić kaže da ovim potiču "Trojku" na izmjene Izbornog, zakona o sudu...

Današnjim usvajanjem ovog zakona, koji je jedan od evropskih uvjeta da s Bosnom i Hercegovinom budu otvoreni pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji, stekli su se uvjeti da on stupi na snagu. Prethodno ovaj zakon, zbog SNSD-a, nije usvojen na prošloj sjednici Doma naroda 31. januara, a današnje sjednice ne bi bilo da njeno održavanje nisu zatražili prvenstveno opozicioni delegati. 

Delegat Dženan Đonlagić (DF), istakao je da je sjednica Doma naroda inicijativa delegata iz opozicije i da "Trojka" HDZ i SNSD, koji čine vlast na nivou BiH, nemaju saglasnost da se zakoni usvajaju. 

- Delegati opozicije spašavaju naš evropski put i "sivu listu" Moneyvala inicijativom delegata iz opozicije, bez čijih potpisa današnja sjednica Doma naroda ne bi bila održana - napisao je Đonlagić na svom nalogu na mreži X, nekadašnji Twitter.

Naveo je da će zakon biti usvojen i time biti data šansa Bosni i Hercegovini za pozitivnu odluku Evropskog vijeća za pristupne pregovore.

- Drugo, sada postoji šansa da BiH ne završi na "sivoj listi" Moneyvala - dodao je.

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, na samoj sjednici Doma naroda je kazao da su ovo mogli završiti prošli put. 

- Ovaj Klub i četverica ovih ljudi, Džemal Smajić, Dženan Đonlagić, Safet Softić i ja smo od početka ove sedmice, kada smo čuli najavu iz Evropske komisije, počeli zagovarati ideju održavanja ove hitne sjednice. Gospodin Ademović (Kemal, predsjedavajući Doma naroda iz NiP-a i član Kluba Bošnjaka, op.a.), nakon što nije postigao saglasnost u Kolegiju (u kojem su još Nikola Špirić iz SNSD-a i Dragan Čović iz HDZ-a, op.a.), je postao dio toga, kao i gospodin Zlatko Miletić (delegat u Klubu Hrvata). I hvala ovim ljudima koji su inicirali održavanje ove sjednice - istakao je Džaferović. 

Delegat Džemal Smajić (Stranka za BiH) se oglasio nakon sjednice Doma naroda i usvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca, navodeći da je četvorka spasila evropski put. 

- U jeku prepucavanja "Trojke" sa SNSD-om i HDZ-om oko zakona koji su uvjet za otpočinjanje pregovora sa EU-om, i defanzivne pozicije u odnosu na (predsjednika SNSD-a Milorada) Dodika i (predsjednika HDZ-a Dragana) Čovića, odlučujući potez su povukla četiri opoziciona delegata Doma naroda BiH: Smajić, Džaferović, Đonlagić i Softić i matirali antievropsku politiku. Ovim potezom opozicija je izvela stvari na čistac, pokrenuvši inicijativu za hitnu sjednicu Doma naroda. "Trojka" nije imala izbora i Ademović se morao priključiti inicijativi i sazvati hitnu sjednicu. Zlatko Miletić je također podržao inicijativu što je pohvalno.

Danas su sve karte bile otvorene i niko nije imao manevarskog prostora. Ovim je opoziciona četvorka pokazala kako se vodi politika i da se može ka Evropi bez pristanka na ucjene. Da zakon nije usvojen, nakon današnje sjednice niko više ne bi mogao govoriti da je za evropski put, a da glasa protiv - kazao je Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.