open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
Delegati pitali za stvarni razlog što danas nema zakona o sprečavanju pranja novca, kolegij prešutio
Na dnevnom redu današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije se našao zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, što je izazvalo negodovanje pojedinih delegata, posebno imajući u vidu da je ovo jedan od evropskih uvjeta i da je zakon prije sedam dana usvojio Zastupnički dom bh. Parlamenta.
28.12.2023. u 13:05
get url
text

VEZANI TEKST - Pivić: Trenutna vlast se trudi da BiH ponovo završi na "sivoj listi" Moneyvala

Umjesto zakona, na dnevnom redu sjednice, koja je počela i vjerovatno je posljednja u ovoj godini, nalaze se izvještaji, ugovori o grantovima i sporazumi o zajmu.

Na pitanja šta je stvarni razlog pa ovog zakona nema na dnevnom redu, delegatima nije odgovoreno. 

Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, upozorio je da će zbog toga Bosna i Hercegovina možda biti vraćena na sivu listu Moneyvala (Odbora stručnjaka za sprečavanje pranja novca Vijeća Evrope). Podsjetimo da njihov stručni tim stiže u BiH u februaru.

- Zadnja sjednica Doma naroda bila je 23. novembra. Prošlo je dakle mjesec i pet dana. Kada pogledamo današnji dnevni red i obaveze koje BiH ima pred sobom kad je u pitanju evropski put i obaveze prema međunarodnim organizacijama, onda vidimo da nema suštine, nema zakona. Važne su i ove tačke koje su na dnevnom redu, ali postoje prioriteti i obaveze spram njih. Najmanje što smo očekivali kao dopunu dnevnog reda je da Kolegij Doma naroda uvrsti zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti. On je usvojen u Zastupničkom domu. Zašto ga danas nema? Vodi li neko računa o tome da će BiH možda zbog toga biti vraćena na sivu listu Moneyvala? Je li ispunjavamo obaveze kako to proklamiramo u javnosti? - kazao je Džaferović.

Dodao je da je na Kolegiju, kada je u pitanju Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca, govoreno o nekim zamjerkama Zakonodavnopravnog sektora, ali je činjenica da je Zastupnički dom usvojio ovaj zakon. 

- Zamjerke, primjedbe Zakonodavnopravnog sektora nisu obavezne. Mislim da iza toga stoji neka vrsta strategije neke članice vladajuće koalicije, u ovom slučaju one koja sprečava da zakon bude na dnevnom redu danas. Dajte mi odgovor i pozivam vas da se usaglasite - poručio je Džaferović Kolegiju Doma naroda kojeg čine Kemal Ademović (NiP), Nikola Špirić (SNSD) i Dragan Čović (HDZ).

VEZANI TEKST - Državni zastupnici usvojili Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti

Delegat Zlatko Miletić (Za nove generacije), pitao je isto kao Džaferović.

- Kunemo se svi u Evropsku uniju, da smo svi zainteresovani, i onda dođemo u fazu da Zastupnički dom usvoji zakon, a onda dođemo ovdje kao mi nećemo. Neću da targetiram nikoga. Cilj mi je da ako postoji mogućnost da to stavimo na dnevni red da stavimo, ili nam recite stvarne razloge zašto nije na dnevnom redu - dodao je Miletić.

Na ova pitanja nije im odgovoreno. Samo je predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović rekao da na dnevnom redu bude ono što se usaglasi na Kolegiju konsenzusom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.