open-navfaktor-logo
search
Iz svih krajeva svijeta
Deseci hiljada vjernika na proslavi 43. godišnjice Gospinih ukazanja u Međugorju
AUTOR: Fena
25.06.2024. u 14:41
get url
text
FOTO: Fena
 Deseci hiljada vjernika iz svih krajeva svijeta proslavljaju danas 43. godišnjicu Gospinih ukazanja u Mođugorju, koje je jedno od od najvećih hodočasničkih odredišta u svijetu.
Od ranih jutarnjih sati počeo je molitveni program, a ukupno će se slaviti 20 misa na hrvatskom i jezicima inostranih hodočasnika. 
Vjernici su stigli iz 24 zemlje svijeta, a Ured informacija bilježi službeno prijavljene hodočasnike iz Španije, Portugala, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Francuske, Italije, Njemačke, Poljske, Austrije, Mađarske, Ukrajine, Litvanije, Irske, Kolumbije, Kostarike, Meksika, SAD-a, Brazila, Koreje, Kine i Novog Zelanda.
Predsjednik Udruženja hotelijera, ugostitelja i iznajmljivača soba u Međugorju Mario Vasilj kazao je Feni kako u Međugorju trenutno borave deseci hiljada hodočasnika iz svih krajeva zemaljske kugle.
- Popunjenost smještajnih kapaciteta je dobra i mislim da u ovoj sezoni imamo veću popunjenost i veći dolazak hodočasnika u odnosu na proteklu godinu - kazao je Vasilj.
Dodao je i kako hodočasnici ove godine duže ostaju u Međugorju te da su očekivanja za ovu sezonu jako dobra.
- Očekujemo da će i osmi i deveti mjesec biti dobro popunjeni. To su dva vrlo važna mjeseca za hodočasnike u Međugorju, prvenstveno osmi mjesec kad je Festival mladih i kad će vjerujem biti više od 30-40 hiljada hodočasnika svaki dan u Međugorju - kazao je Vasilj napomenuvši kako se dolazak značajnog broja vjernika očekuje i za vrijeme ostalih velikih praznika. 
Naime, prema tvrdnjama šestero vidjelaca, tada djece, prvo ukazanje Gospe imali su 24. juna 1981. godine. No tada su se prestrašili i pobjegli kućama te su se vratili sljedećeg dana na brdo Crnicu, iznad mjesta Podbrdo kada im se Gospa ponovno obratila zbog čega se 25. juni slavi kao godišnjica ukazanja.
Međugorje je od 1981. godine posjetilo više miliona hodočasnika i jedno je od najpoznatijih hodočasničkih odredišta u svijetu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.