open-navfaktor-logo
search
Dom naroda FBiH
Detalji sa sjednice: Ko je Zahiragiću vikao "majmune", ko je krenuo da se fizički obračuna?
Ministar Adnan Delić je, prema riječima delegata, rekao "marš" Harisu Zahiragiću nakon čega je Zahiragić tražio pauzu, a koju je odbio Martinović
AUTOR: E.D.-Š.
12.06.2024. u 16:00
get url
text
Na Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odvijala se drama tokom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Delegati Kluba Bošnjaka koji dolaze iz reda opozicija smatrali su kako zakon ne treba razmatrati po hitnom postupku već da ide u redovnu proceduru kako bi se moglo amandmanski djelovati, provesti javnu raspravu i ugraditi neke od sadašnjih zahtjeva penzionera.
Takav prijedlog nije dobio potrebnu većinu u zakon je razmatran i usvojen po hitnom postupku, a tiče se detalja ko može raditi i primati penziju.
Tokom rasprave došlo je do repliciranja između resornog ministra Adnana Delića i delegata Harisa Zahiragića.
U jednom momentu je Delić kazao kako se "Zahiragić koristi populističkim metodama i jeftinim političkim poenima", a Zahiragić je replicirao Deliću "kako on ne razumije kompleksan penzioni sistem jer je DIF-ovac koji je prodavao miševe i kompjutersku opremu".
Nakon toga i prema jednoj i prema drugoj strani je uslijedila opomena predsjedavajućeg Tomislava Martinovića.
Ministar Adnan Delić je prema riječima delegata rekao "marš" Harisu Zahiragiću nakon čega je Zahiragić tražio pauzu, a koju je odbio Martinović. Potom je delegat Ilija Ilić (HDZ) rekao Zahiragiću "da je majmun i da ide u cirkus" i krenuo prema njemu da se fizički obračuna. Potom je šef Kluba Bošnjaka Muamer Zukić tražio pauzu, koju nije dobio već je Martinović kazao Zukiću da ide na mjesto. Po Poslovniku ovog doma, predsjedavajući Martinović je trebao dati pauzu. 
Nakon toga, delegati iz Kluba Bošnjaka, veći broj njih napustio je sjednicu, uključujući i neke iz vladajućih stranaka poput Dževada Hadžića iz SDP-a. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.