open-navfaktor-logo
search
Višesatni kolaps
Direktor Elektroprivrede BiH o nestanku struje: To je moguće i ubuduće
Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati Elektroprivreda BiH će, vjerovatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.
AUTOR: FTV/Faktor
21.06.2024. u 22:08
get url
text
Sanel Buljubašić
Sanel Buljubašić
Sanel Buljubašić, generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, govorio je o uzrocima i posljedicama današnjeg neviđenog kolapsa elektroenergetskog sistema, kada je na nekoliko sati paralizirana Bosna i Hercegovina, Crna Gora i dio Hrvatske. 
Između ostalog je rekao da su ispadi mogući i ubuduće, te je važno sačuvati stabilan energetski sistem. 
Kazao je da je trenutno stanje s opskrbom električnom energijom "u potpunosti stabilno".
Naveo je da je u opticaju 730 megavata te se nada da će u narednih nekoliko sati u pogon u potpunosti biti puštena i Termoelektrana Tuzla. Dva bloka u Termoelektrani Kakanj već ulaze u sistem.
- Što se tiče hidroelektrana, sva tri hidroagregata su u pogonu i jako brzo su bila u funkciji - čim se uspostavio interkonektivni dalekovod na 400 kV naponu. Želim zahvaliti ljudima u Elektroprivredi koji su u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema danas besprijekorno radili na rješavanju ove problematike i, naravno, da se izvinim našim potrošačima što se ovo danas desilo - rekao je Buljubašić za Dnevnik 2 Federalne televizije.
Istakao je kako su ovakve situacije moguće i ubuduće, te da je, stoga, od izuzetne važnosti voditi računa o stabilnosti energetskog sistema i energetskih postrojenja u Bosni i Hercegovini, što će značiti i stabilnu proizvodnju.
Buljubašić je objasnio kako je uzrok današnjeg kolapsa prekid u interkonektivnim dalekovodima.
- Kada imate pad na 400 kV dalekovodu, onda padaju i niži dalekovodni sistemi - 220 kilovoltni, 110 kilovoltni, onda ne možete uspostaviti ni balans između potrošnje i proizvodnje. Važno je naglasiti da su prije ovoga svi proizvodni kapaciteti Elektroprivrede BiH bili u pogonu, u punom kapacitetu i ne možemo reći da je to stvar Elektroprivrede BiH - kazao je Buljubašić.
Prema njegovim riječima, u narednih nekoliko sati Elektroprivreda BiH će, vjerovatno, radi stabilne opskrbe kupaca morati dokupiti određenu količinu električne energije.
- Jako je bitno naglasiti da je u jednom ovako ozbiljnom ispadu Elektroprivreda BiH jako brzo reagovala u koordinaciji s Nezavisnim operatorom sistema da se ponovo uspostavi stabilnost na energetskom sistemu. Tražiti krivce u ovom trenutku bilo bi jako nezahvalno, pustit ćemo da to odradi struka u narednom periodu - rekao je Buljubašić.
Dodao je i kako su netačne informacije da je došlo do havarije u Termoelektrani Tuzla, te da je crni dim iz dimnjaka Termoelektrane sasvim normalan u ovakvim ispadima.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.