open-navfaktor-logo
search
Krenulo s istoka, ostalo je domino efekat
Jerlagić o nestanku struje u regiji: Ako je uzrok preopterećenje, nečiji operator sistema nije dobro planirao
Imali smo raspad sistema prije 21, 22 godine, ali je bio lokalnog kataktera, bio je samo u Bosni i Hercegovini, ali nije bio zbog preopterećenja nego zbog havarije na nekom proizvodnom objektu.
AUTOR: M. R. S.
21.06.2024. u 19:18
get url
text
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić, stručnjak za energetiku i nekadašnji generalni direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, komentirao je za Faktor današnji nestanak struje u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji, Crnoj Gori, dijelu Albanije.
Nestanak struje desio se oko 12.20 sati i trajao je nekoliko sati, a u međuvremenu je izazvao niz problema: kolapse u javnom prevozu, ljudi su bili zagljavljeni u liftovima, zabilježen veći broj poziva hitnoj pomoći, a u Bijeljini je nastao haos u bolnici jer nisu imali agregat. 
- Imali smo raspad sistema prije 21, 22 godine, ali je bio lokalnog kataktera, bio je samo u Bosni i Hercegovini, ali nije bio zbog preopterećenja nego zbog havarije na nekom proizvodnom objektu. 
U ovom slučaju, ja bih krenuo s kraja ka mjestu dolaska. Evidentno je da se raspad zaustavio s 300 kilovasatnom konekcijom ka Splitu. Dalmacija je vezana za dalekovod Mostar-Split, i tu je bio kraj. Ostali dijelovi Hrvatske nisu imali problema. Dakle, ovo je došlo sa istoka. Ne mogu tvrditi je li iz Crne Gore ili se prenijelo iz Grčke, Albanije - kazao je Jerlagić.  
Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovni saopćio je danas da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, a da se, prema prvim informacijama, to desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova.
Jerlagić je istakao da će neko morati objasniti šta se tačno desilo, ali se to neće uskoro desiti. Uputio je kritike. 
- Da li je uzrok ispada bila havarija, ili preopterećenje, to će morati objasniti tamo gdje je nastalo. Ako i jeste preopterećenje, neko je morao planirati energiju da nadomjesti ovu koja je nedostajala. Ako je preopterećenje, operator sistema nije dobro planirao i našao dovoljno energije da pokrije potrebe, bilo iz domaćih izvora ili uvoza. 
Ostalo je domino efekat, od Podgorice prema Trebinju, prema Gacku, od Gacka prema Sarajevu, Splitu, Tuzli, Banjoj Luci, i spustio se na niže naponske nivoe. I kompletno se izgubilo napajanje - naglasio je Jerlagić za Faktor.
On je u medijima naglasio da je bit stabilnog sistema imati dobre vlastite izvore, pominjući Blok 7, te je dodao da nama treba stabilna energija koja dolazi iz termoelektrana.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.