open-navfaktor-logo
search
Po nalogu Suda BiH
Direktor FUP-a Vahidin Munjić doveden na saslušanje u MUP KS
AUTOR: N1
22.04.2024. u 18:59
get url
text
Vahidin Munjić
Vahidin Munjić
FOTO: N1
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, doveli su na saslušanje, u okviru predmeta "Black Tie 2", i prvog čovjeka Federalne uprave policije (FUP) Vahidina Munjića.
U okviru akcije SIPA-e koja se provodi koordinirano i sa policijskim agencijama nekoliko kantona do sada su privedene 22 osobe, navodi N1.
Aktivnosti privođenja i pretresa, vršilo se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba.
U akciji koju provodi MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.
Također, u akciji koju od jutros sprovodi SIPA  na saslušanje je priveden i direktor Kantonalne bolnice Zenica, Tarik Zulović, kao i uposlenica menadžmenta bolnice Aida Halać.
Službenici ove državne agencije od jutros pretresaju kancelarije u ovoj zeničkoj bolnici. Ujedno, pretresena je i teretana koja je u vlasništvu Aide Halać.
Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca, neovlašteni promet opojnim drogama, i primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.
Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.