open-navfaktor-logo
search
Oglasio se na Facebooku
Dizdar: Premijer i Federalna vlada aktivno uključeni u slučaj napada na stolačke mladiće
AUTOR: Fena
08.04.2024. u 12:47
get url
text
Nerin Dizdar
Nerin Dizdar
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i Federalna vlada aktivno su se uključili u slučaj napada na mlade Stočane i očekujemo brzo privođenje odgovornih - saopćio je federalni ministar rasljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar.
Upoznati predstavnici međunarodne zajednice
Dizdar je u objavi na Facebooku naveo da su se premijer Nikšić i on jutros susreli s jednim od stolačkih mladića u društvu njegovog oca, a Dizdar je jutros o incidentu upoznao i sve ključne predstavnike međunarodne zajednice u BiH, kojima je zahvalio na podršci i angažmanu.
- U stalnoj smo komunikaciji s predstavnicima nadležnih organa, od FUP-a do lokalnih organa. Jedna od pozitivnih stvari u ovom mučnom događaju je što su se građani uključili i daju značajan doprinos naporima za rasvjetljenjem cijelog događaja. Zbog svega navedenog, uzimajući u obzir podatke koji su nam dati na uvid, vjerujemo da će počinitelji nedjela biti u kratkom roku identificirani - ističe Dizdar.
Poručuje da sankcija za počinitelje mora biti najstroža moguća, kako bi ovaj slučaj poslužio za primjer i kako bi se odvratili neki budući huligani i razbojnici od činjenja sličnih nedjela.
- Ma koliko to bilo teško, pozivam građane na strpljenje, uz suzdržavanje od svake vrste neprimjerene reakcije ili odgovora. Institucije su te na kojima je da reaguju - podvukao je Dizdar.
Hurtić: Huligani i napadači dodatno ohrabreni
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, najoštrije je osudio sinoćnji huliganski, brutalni i kukavički napad na četvericu bošnjačkih mladića u Stocu.
- Fizički napad na mlade sportiste koji su povratnici od grupe razbojnika, uz presretanje automobila na cesti, predstavlja narušavanje sigurnosti u ovom dijelu naše zemlje.  Pozivam nadležne institucije, policiju i tužilaštva, da hitno procesuiraju ovaj divljački napad, koji je mogao imati najgore posljedice - naveo je i dodao:
- Svjedoci smo da su u proteklim godinama vrlo često u ovim dijelovima Bosne i Hercegovine zabilježeni napadi i obračuni huligana, ali i napadi navijače, od kojih je jedan završio ubistvom navijača. Većina tih događaja je ostala nerasvijetljena ili blago kažnjena, što je dodatno ohrabrilo nove huligane i napadače.
Zbog svega navedenog, kako je kazao, poziva nadležne, da najoštrije sankcionišu napadače, te da nemaju toleranciju prema ovakvim i sličnim napadima.
- Hitno procesuiranje ovog slučaja će barem djelomično vratiti povjerenje u rad istražnih organa, a u suprotnom, ukoliko reakcija izostane, produbit će nepovjerenje i dodatno narušiti odnose u ovom dijelu naše domovine - navodi se u reakciji ministra Hurtića, saopćio je njegov Kabinet.
Lendo: Izvršioce dovesti pred lice pravde
Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo je istakao da je sa dubokom zabrinutošću primio vijest o napadu na četiri mlada čovjeka, povratnika u Stolac, od nepoznatih osoba. Ovaj i slični napadi na povratnike, istakao je, ne smiju proći bez snažnog i odlučnog odgovora nadležnih organa.
- S tim u vezi, od nadležnog Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva zahtijevam da stave na raspolaganje sve svoje kapacitete i ulože maksimalne napore s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti ovog napada, te da izvršioce izvedu pred lice pravde.
Koristim priliku da povrijeđenim mladićima i njihovim porodicama zaželim što brži oporavak, te im iskazujem potpunu i odlučnu podršku u ovim teškim trenucima - naveo je Lendo, saopćeno je iz njegovog Kabineta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.