open-navfaktor-logo
search
Izmjene Izbornog zakona
Do daljnjeg bez sjednice Interresorne radne grupe, Nović "nedostupan" za dogovor
Mada se očekivala početkom septembra, sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH do daljnjeg neće biti sazvana. Za njeno održavanje trenutno nije moguće dobiti saglasnost Sredoja Novića (SNSD), drugog zamjenika predsjedavajuće radne grupe.
30.08.2021. u 15:08
get url
text

- Bariša Čolak (HDZBiH, op. a.), prvi zamjenik, rekao je da će rado učestvovati u radu, ali Sredoje Nović se ne javlja. Ja ne mogu sama sazvati sjednicu. Po Poslovniku o radu, saziva se u dogovoru sa zamjenicima – rekla je Alma Čolo, predsjedavajuća Interresorne radne grupe i zastupnica SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

VEZANI TEKST - Izborni zakon po Čovićevoj mjeri: Arijevci naprijed, ostali stoj

Čolo je istakla da nije sigurna da će se išta uspjeti uraditi dok Narodna skupština RS-a ne donese odluku kojom će promijeniti stav da ne učestvuju u radu institucija Bosne i Hercegovine.

- U srijedu je radni sastanak proširenog kolegija Zastupničkog doma koji je sazvao predsjedavajući doma Denis Zvizdić, pa ćemo vidjeti šta će se i tu dešavati – dodala je Čolo.

Interresorna radna grupa za izmjene iznornog zakonodavstva, nakon pauze u augustu, trebala je nastaviti sa radom posebno jer pred sobom ima puno posla. Došli su do "češljanja" osmog od 20 poglavlja Izbornog zakona BiH, a tek slijede najdelikatnije odredbe koje se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i na Dom naroda Parlamenta BiH.

Na izmjenama Izbornog zakona BiH, te usklađivanjem zakona sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, insistira i međunarodna zajednica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.