open-navfaktor-logo
search
Mogući problemi
DOB sutra pred Vijećem ministara: Predviđeno veliko povećanje budžeta BiH za 2023. zbog primanja zaposlenih, ali...
Novim Nacrtom dokumenta okvirnog budžeta institucija Bosne i Hercegovine za period 2023-2025. predviđeno je da budžet institucija BiH u idućoj godini iznosi oko 1,331 milijardu KM, što je više za 258 miliona KM u odnosu na ovogodišnji, saznaje Faktor.
08.11.2022. u 20:29
get url
text

Osnovni razlog tome su povećanje koeficijenata za obračun plaća državnih službenika, namještenika, vojnika i policajaca, povećanje toplog obroka kao i naknada za prijevoz, a prema informacijama koje smo dobili, planirano je i novo povećanje osnovice za plaće na 630 KM sa sadašnjih 535 KM na zahtjev sindikata.

Da li će ovo i biti realizirano ovisi, kako nam je rečeno u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, o SNSD-u.

VEZANI TEKST - U budžetu ima za tri mjeseca: Veća primanja vojnika, policajaca, službenika od iduće plaće

Na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebao bi se, prema predloženom dnevnom redu, naći upravo Dokument okvirnog budžeta (DOB) za naredne tri godine, ali i informacija o toku aktivnosti na usvajanju budžeta za 2023. i o nemogućnosti primjene izmjena Zakona o plaćama i odluka o ličnim primanjima koje je donijelo Vijeće ministara tokom ove godine.

Radi se o odluci o povećanju toplog obroka na 11 KM, osim za funkcionere, o odluci o povećanju prijevoza usljed rasta cijena goriva, karata i slično, te o izmjenama Zakona o plaćama kojim je povećan koeficijent većem dijelu zaposlenih u institucijama BiH, za oko 20.000 njih. Prethodno je povećana osnovica sa za obračun plaća sa 476 KM na 535 KM. To sve iziskuje značajnija finansijska sredstva koja, ukoliko budžet ostane na sadašnjem nivou, neće biti moguće osigurati.

Prema informaciji Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, ukoliko ne budu ispoštovane donesene odluke i zakoni koji se tiču ličnih primanja zaposlenih, u idućoj godini može doći i do tužbi.

No da bi se krenulo u kreiranje i usvajanje budžeta za iduću godinu, potrebno je, prvo, da bude usvojen DOB.

Prije samog usvajanja Dokumenta okvirnog budžeta bilo je neophodno da bude usvojen Globalni fiskalni okvir. Tu su se javili prvi problemi jer, nakon višemjesečnih urgencija da bude sazvano Fiskalno vijeće Bosne i Hercegovine, sjednica je održana 20. oktobra i na njoj nije usvojen Globalni fiskalni okvir.

- Usvajanje su spriječili funkcioneri SNSD-a koji su članovi Fiskalnog vijeća – kazali su nam u Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine. I to nije prvi put da iz SNSD-a sprječavaju donošenje ovih finansijskih dokumenata. Članovi Fiskalnog vijeća iz RS-a su, po funkciji, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, ministrica finansija RS-a Zora Vidović i premijer RS-a Radovan Višković.

VEZANI TEKST - Bevanda pokušao, iz RS-a odbili: Dokument ključan za izradu budžeta BiH nije stigao ni do dnevnog reda

Stoga je, možda i  prvi put, u proceduru upućen DOB bez usvojenog Globalnog fiskalnog okvira.

Prema informacijama, Dokument okvirnog budžeta predviđa da budžet institucija BiH za 2023. iznosi oko 1,331 milijardu KM, za 2024. godinu da bude oko 1,309 milijardi KM, a za 2025. da bude oko 1,306 milijardi KM.

- Osnova za povećanje u idućoj godini je 19 posto povećanih prihoda od poreza na dodanu vrijednost – dodaju u resornom ministarstvu.

Ističu da od ministara iz RS-a zavisi usvajanje DOB-a s obzirom na to da bi oni željeli da svo povećanje prihoda ide entitetima, da država ništa ne osjeti.

Ukoliko bude usvojen novi trogodišnji Dokument okvirnog budžeta u Vijeću ministara BiH, procjene su da bi vrlo brzo nakon toga bio spreman budžet za 2023. godinu. Da li će doći do predviđenog povećanja osnovice za obračun plaća na 630 KM, ovisit će o odluci Vijeća ministara, koju donosi svake godine. Da li će budžet biti usvojen na način na koji bude predložen, ovisit će o stavu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali i parlamentaraca koji na njega mogu amandmanski djelovati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.