open-navfaktor-logo
search
Novi visoki predstavnik
Doček Christiana Schmidta: HDZ se solidarisao sa SNSD-om u ignorisanju prijema, ko još nije došao
Christian Schmidt jučer je preuzeo dužnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a tim povodom je sinoć u Sarajevu održan i svečani prijem na kojem su bile brojne zvanice, ali ne sve.
03.08.2021. u 10:10
get url
text

{$galerijaFotografija}

U skladu sa političkom situacijom, očekivano, prijem su ignorisali čelnici stranaka iz bh. entiteta Republika Srpska. Nije došao Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, od kojeg smo, navikli na ispade i skandale, nije došao ni lider SDS-a Mirko Šarović, PDP-a Branislav Borenović, čelnici izvršne i zakonodavne vlasti RS-a Radovan Višković, Željka Cvijanović, Nedeljko Čubrilović...

VEZANI TEKST - Brojne zvanice stigle na prijem povodom dolaska novog visokog predstavnika u BiH

Sa, prvenstveno, SNSD-om te ostalim strankama iz RS-a, "solidarisao" se HDZ-om BiH. Tako se na prijemu nije pojavio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kao ni ostali ministri i parlamentarci iz HDZ-a...

Oglasio se i hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić-Radman, koji je Schmidta dočekao porukom da je visoki predstavnik ostatak prošlosti koja je dokaz za nedostatak demokratije u BiH.

VEZANI TEKST - Nikšić pisao Schmidtu: Neću doći na prijem, ali računajte na nas

Prijemu nije prisustvovao ni predsjednik SDP-a i državni parlamentarac Nermin Nikšić, a nije bilo ni drugih istaknutih članova te stranke. Nikšić je pred sam prijem poslao pismo visokom predstavniku u kojem izražava svoju i SDP-ovu podršku njegovom budućem radu. 

Šef SBB-a Fahrudin Radončić, također, nije prisustvovao prijemu, kao ni zvaničnici iz njegove stranke. 

{$galerijaFotografija}

I mediji su različito izvještavali o Schmidtu, od omalovažavanja funkcije do brojnih poruka koje su uputili zvaničnici koji su se pojavili na prijemu. Gledajući portale vidljivo je da je dolazak Schmidta, koji je na funkciji visokog predstavnika nakon 12 godina zamijenio Valentina Inzka, u nekim medijima tretirana skoro kao usputna vijest, bez ikakve dubine, a u nekim kao glavna vijest uz priloge i brojne izjave.

RTRS je objavio vijest da je Schmidt preuzeo dužnost, na njihovom portalu nema ni vijesti da je održan prijem, ali su potencirali izjave stranaka iz RS-a da je Schmidt nelegitiman. Slično su izvijestili i drugi mediji iz RS-a.

VEZANI TEKST - Ambasadori PIC-a osudili tenzije i korake NSRS-a, podržali visokog predstavnika

Nezavisne novine su na svom portalu prenijele tek "suhe" informacije o preuzimanju dužnosti i prijemu, te nekoliko pojedinačnih izjava.

Udarna vijest na portalu Večernjeg lista je kolumna Joze Pavkovića pod naslovom "Može li Nijemac spasiti BiH, pacijenta koji je 26 godina zavezan u luđačku košulju", u kojoj kritizira međunarodnu zajednicu i, između ostalog, poziva visokog predstavnika da ukine visokog predstavnika. Nisu imali vijest sa prijema, samo informaciju da je preuzeo dužnost.

Federalna televizija otvorila je Dnevnik 2 prilogom sa preuzimanja dužnosti u OHR-u, a javili su se uživo i sa prijema. I portali sa sjedištem u Sarajevu su Schmidtovom preuzimanju funkcije dali daleko veći značaj. 

Prijem povodom novog visokog predstavnika(dolazak), Zemaljski muzej. 02.08.2021
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.