open-navfaktor-logo
search
Odmah reagirao
Dodik: Inicijativa ambasadora Nelsona o promjeni Ustava BiH je dobra, ali...
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ne želi u NATO, niti će za to dati saglasnost, dok je za svaku vrstu promjena Ustava BiH potreban sporazum dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH.
18.08.2020. u 17:45
get url
text

Povodom izjave američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona da treba reformisati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, jer građani žele da budu dio transatlantske zajednice, Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.

- Ako mi ne damo saglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smjeru neće ni ići, i to je jasno - rekao je Dodik novinarima u Stanarima.

Kada je riječ o promjenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma.

- I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti Republici Srpskoj i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti - rekao je Dodik.

On je podsjetio da je time prekršen Dejtonski sporazum, odnosno da su BiH date nadležnosti koje nema po Ustavu i to u oblastima finansija, odbrane, pravosuđa, obavještajno-bezbjednosne strukture i slično.

VEZANI TEKST - Nelson: Dejtonski Ustav treba reformu, BiH jeste projekat, ali bosanskohercegovački

Dodik je istakao da inicijativu za promjene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prenos nadležnosti biti "pokriven" određenim ustavnim promjenama.

On je ukazao da to nije uspjelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu, pa neće ni sada.

- Mi ne bježimo od razgovora o tim ustavnim promjenama, jer imamo razne ideje tog tipa... Ako znamo da je u Vašingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Klintonovog tima, bila opcija da ukoliko Bošnjaci ne uspiju ubijediti Srbe da ostanu BiH, zašto bi se neko toga držao - rekao je Dodik.

Imajući u vidu da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja i rečeno da su te konvencija iznad Ustava BiH, kaže Dodik, smatramo da treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u vezi sa utvrđivanjem svog statusa.

- To će biti jedan od naših zahtjeva da se uključi u Ustav - rekao je Dodik.

On je istakao da Dejtonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN u tom smislu.

- Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Dejtona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizovati. To neka izbiju sebi iz glave - rekao je Dodik.

On je istakao da SAD jesu važne, ali da ustavnih promjena ne može biti bez saglasnosti Republike Srpske, ni nametanjem, što ni ranije nije uspijevalo.

- Vjerujem da je ambasador Nelson mislio da je stvar promjena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Dejtonski sporazum je sve riješio i naveo - ukoliko žele da se on mijenja, to mogu da učine strane u BiH, a to su Republika Srpska i Federacija BiH - rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta koji su primarni činioci.

- Dakle, ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament... Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.