open-navfaktor-logo
search
Vladajuća koalicija
Dodik: Ništa nismo dogovorili; Konaković: Današnji sastanak nije propao
Lideri stranaka vladajuće koalicije na nivou Bosne i Hercegovine održali su danas sastanak u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. Sastanku su prisustvovali predsjednici SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović, te lideri "Trojke", koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.
26.10.2023. u 11:54
get url
text

VEZANI TEKST - Čović: Dogovorili smo da više niko ne smije kočiti niti jedan ekonomski projekat na nivou BiH

Dodik je novinarima nakon sastanka rekao da ponovo nije postignut dogovor o zakonu o Ustavnom sudu BiH i da je donekle usaglašen zakon o sprečavanju pranju novca i terorističkih aktivnosti.

- Bošnjačka strana nije ni za Apelaciono odjeljenje, već za neki oblik suda. To znači nismo se dogovorili. Smatramo da sjedište Apelacionog odjeljenja treba da bude u Banjoj Luci. Partneri iz Federacije BiH smatraju da bi trebalo da bude na nekoj drugoj lokaciji u Republici Srpskoj - kazao je Dodik dodajući da je to nekorektno, te da sastanak nije dao neki rezultat. 

Nastavio je dalje da oko "Ustavnog suda imaju dogovor, te da se kreću dalje kroz neke varijante"

- Održali smo dogovor za neke stvari. Popunjena je radna grupa za izradu Izbornog zakona. Na partnerima iz Federacije ostaje i dalje obaveza da rješavaju pitanje načina izbora članova Predsjedništva u tom entitetu. RS ostaje i dalje pri tome da bira neposredno jednog iz RS-a. Također, prihvatamo svaki dogovor po tom pitanju kako se dogovore partneri iz Federacije. Žao mi je što nismo uspjeli usaglasiti ova dva zakona. Pošto nismo to uspjeli da uradimo, nemamo taj paket usaglašen - naveo je on. 

Na pitanje da li vjeruje da će na narednom sastanku doći do dogovora o ovom pitanju, rekao je da nije optimističan.

- Ako je Banja Luka sporna, onda oni negiraju državu za koju se toliko zalažu. Doći će vrijeme da se pitanje suda rješava. Nemoguće je u pravnoj praksi da se i prvo i drugo odjeljenje Suda formira na istom mjestu. To ni Evropa ne može podnijeti - naglasio je Dodik.

{$galerijaFotografija}

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kazao je da oni nisu krivi za propast današnjeg sastanka. 

- Ne prihvatamo protektorat, ne prihvatamo da se moramo konsultovati sa ambasadorima, sa OHR-om. Sramota je pokazivanje tolikog animoziteta prema Banjoj Luci. Sramota je netrpeljivost prema Banjoj Luci. U Federaciji se "Trojka" ne može ništa dogovoriti, ne interesuje ih ništa osim njihove pozicije - rekao je Stevandić.  

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković poručio je da je danas bio "tvrd i težak sastanak". 

- Tvrdi i težak sastanak, ušli smo u samu završnicu. Finalna rješenja nismo uskladili, pogotovo oko sudova. Tokom dana zastupnici će pokušati sa ministrom Bunozom definirati to. Pitanje sjedišta koje smatramo da nije praktično. Nije to pitanje odnosa prema Banjoj Luci, već pitanje praktičnosti i pragmatičnosti. Krucijalno će biti u narednom periodu da li ćemo se vratiti na početne postavke. Mislim da će EU za razliku od Dodika biti konkretnija, ne zbog nas, već zbog sebe - pojasnio je Konaković. 

Lider NiP-a, za razliku od Dodika i Stevandića, smatra da današnji sastanak nije propao. 

Rekao je da će danas biti sjednica Vijeća ministara, ali da neće biti zakona o kojima su danas razgovarali. 

Posljednji sastanak predstavnika koalicije na državnom nivou održan je prije deset dana u Istočnom Sarajevu u prostorijama Vlade RS-a.

IMG-bdfaef5c222618af0e0edc41ff76da9e-V.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.