open-navfaktor-logo
search
Imaju li ikakve uvjete
Dodik obećao izbor sudija pa prekršio kada je dobio šta je htio: Hoće li Trojka i dalje tražiti popunu Ustavnog suda BiH
AUTOR: M. R. S.
17.06.2024. u 18:15
get url
text
Nermin Nikšić i Milorad Dodik, predsjednici SDP-a i SNSD-a
Nermin Nikšić i Milorad Dodik, predsjednici SDP-a i SNSD-a
Zastupnički dom Parlamenta FBiH je prije 15 dana imenovao Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, na zahtjev HDZ-a na koji je pristao partner Trojka (SDP, NiP i Naša stranka). U ovom sudu trenutno nema nijedan sudija kojeg imenuje Narodna skupština RS-a, a trebaju biti dva. Ovo imenovanje koči treći partner u u bh. vlasti SNSD Milorada Dodika.
U Našoj stranci kažu da se pitanje imenovanja sudija Ustavnog suda iz RS-a postavlja na svakom sastanku vladajuće koalicije, a da će tako i nastaviti.
Međutim...
Dodik je prošle godine na sastanku vladajuće koalicije obećao da će se krenuti u proceduru imenovanja sudije u NSRS-u. Na tom sastanku su mu iz Trojke imenovanje sudija postavili kao uvjet za podršku novom ministru finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđanu Amidžiću. Dodik je obećao da će pokrenuti proceduru. I Amidžić je imenovan, a Dodik je obećanje prekršio.
Postavlja se pitanje kako ga sada mogu natjerati na bilo šta kada su mu omogućili da ima poziciju da blokira, a i dosad je dobio ono što je tražio. Štaviše, Dodik je taj koji sada uvjetuje, recimo, usvajanje budžeta institucija BiH za ovu godinu i dok ne dobije što želi, a to je više novca za entitet RS, može se zaključiti da će njegov Srđan Amidžić i dalje u ladici Ministarstva finansija i trezora BiH držati nacrt ovog dokumenta.
Pitanje je i kada će Trojka biti u prilici ponovo nešto od Dodika tražiti jer novog sastanka vladajuće koalicije još nema niti je poznato hoće li ga biti uprkos najavi predsjednika HDZ-a Dragana Čovića da će pokušati sa liderima stranaka dogovoriti sastanak za iduću sedmicu.
Nakon Čovićeve najave Dodik je kazao da nema ništa od razgovora bez smjene predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ambasadora BiH u UN-u Zlatka Lagumdžije i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a, što nije realno.
Za razliku od Dodika, iz Trojke se zvanično o mogućem sastanku još nisu izjasnili, mada postoje neki stavovi da se mogu sastati ako će se pričati o budžetu i zakonu o sudu BiH.
Prema nekim informacijama, poziva od Čovića još nema.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.