open-navfaktor-logo
search
Nakon što je dobio rampu
Dodik opet pisao: Von der Leyen, Michelu i Janši se žalio na Komšića
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjendik SNSD-a Milorad Dodik uputio je pisma predsjedniku Evropske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, premijeru Slovenije Janezi Janši u kojem je, povodom Samita EU-Zapadni Balkan, koji će biti održan 6. oktobra na Brdu kod Kranja, naveo kako "BiH nije donijela odluku o učešću na ovom skupu, niti je imenovala delegaciju i definisala platformu".
04.10.2021. u 18:20
get url
text

Ukazavši na značaj ovog samita za budućnost regiona i BiH, kao i na to "da će se usvajati platforma o kojoj niko u BiH nije zauzeo stav", Dodik je naglasio da je to u direktnoj nadležnosti Predsjedništva BiH, ali da uopšte nije zakazana sjednica na kojoj se o svemu tome trebalo razgovarati.

VEZANI TEKST - Saznajemo: Komšić predstavlja BiH na samitu u Sloveniji, želio ići i Dodik, ali dobio rampu

- U skladu sa tim, svaki vid učešća na bilo koji način smatramo kršenjem Ustava BiH i poslovnika o radu Predsjedništva BiH - naveo je Dodik i podsjetio da su sva vanjskopolitička pitanja u direktnoj nadležnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine i o svakom pitanju potrebno je postići konsenzus u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio svoj odlazak na Samit iako, kako kaže Dodik, nisu provodeni neophodni zakonski uvjeti predviđeni Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, Dodik je zaključio da je potrebno sazvati sjednicu Predsjedništva BiH da bi se konsenzusom donijela odluka o delegaciji koja će predstavljati BiH na tim skupovima.

- Budući da je ovaj put izostala zakonom predviđena procedura sazivanja sjednice, ponašanje Komšića je protivpravno i grubo kršenje postojećih zakonskih okvira u vezi sa nadležnostima Predsjedništva BiH te da je o tome potrebno raspraviti i izjasniti se - stava je Dodik.

U pismu Von der Leyen i Michelu naglasio da je "vjerovao da je razumjela i shvatila kako funkcioniše Predsjedništvo BiH kao kolektivni organ od tri člana i da taj organ odlučuje konsenzusom", ali da sada "vidi da to sve nije tako", te da "još vjeruje da je loše savjetovana kada je na prestojeći Samit EU-Zapadni Balkan pozvan samo Komšić".

VEZANI TEKST - Dodik se pohvalio svojim odgovorom Escobaru: J*** mi se za sankcije, to sam već prošao

- Na ovaj način su Vas direktno stavili u funkciju rušenja BiH i Dejtonskog sporazuma na čemu oni počivaju, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju – podržavaju samo raspad. Nažalost, svjedoci smo situacija kada neki funkcioneri zloupotrebljavaju međunarodne forume, događaje i sastanke različitih tijela iznoseći neusklađene i neovlaštene izjave koje ne odražavaju stav svih relevantnih aktera u BiH - naveo je Dodik.

Stava je da Komšić u ovom slučaju izlaže samo lične ili stavove svoje stranke, ali ni pod kojim okolnostima ne treba smatrati da je takva izjava data u ime države.

- Zlonamjerna politička mantra, za koju se očekuje da će biti predstavljena u govoru Željka Komšića, u više navrata ističući dvije od tri etničke pripadnosti kao pokretač svih problema u BiH, jednostavno je neistinita i odražava konstantnu praksu zamjene teza. Posljedično, ukupna politička situacija u BiH je nestabilna, a ovu nestabilnost podržava i međunarodna zajednica koja odlučuje zatvoriti oči pred pokušajima poput pisama ovog sadržaja - naglasio je Dodik.

U pismu Michelu kazao da "delegacija koja će prisustvovati samitu EU-Zapadni Balkan navodno u ime BiH ni u kom slučaju nije delegacija BiH koju su odobrile i ovlastile nadležne institucije i prema propisima koji su na snazi u BiH, na bilo kojem nivou".

VEZANI TEKST - Dodik u novoj epizodi državnog udara: RS treba da formira svoju vojsku

U pismu Janši, Milorad Dodik je ukazao da je stanje u BiH više nego složeno, a da se ta situacija još više pogoršava ovakvim slučajevima, kada "Komšić ne traži odluku Predsjedništva BiH koja je neophodna za učešće u ime BiH".

- Uvaženi predsjedniče Vlade, ovo se dešava u kontinuitetu i dovodi do raspada BiH kao državne zajednice - napisao je Dodik i izrazio nadu da će premijer Slovenije, kao domaćin skupa, obratiti odgovarajuću i ozbiljnu pažnju na "nezavidnu situaciju koja je uzrok ovog pisma".

Pisma iste sadržine Milorad Dodik je uputio i svim šefovima država EU i zemalja Zapadnog Balkana, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.