open-navfaktor-logo
search
Poruke iz Istočnog Sarajeva nakon ročišta
Dodik opsovao BiH, vrijeđao Gutteresa, Schmidta optužio da štiti kriminal, pominjao narkokartel, Konakovića i CIK
Postavlja se pitanje načina na koji radi Ministarstvo vanjskih poslova imajući u vidu činjenicu da imamo u javnosti mnogo prisutnu priču oko afere narkokartela i da je čelnik Ministarstva uključen u to i da je potrebu imao da to razjasni
AUTOR: M. R. S.
22.05.2024. u 16:30
get url
text
Milorad Dodik na press konferenciji
Milorad Dodik na press konferenciji
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik, nakon ročišta u predmetu koji se vodi protiv njega zbog neizvršavanja odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta, održao je press konferenciju u Istočnom Sarajevu.
Tokom govora je opsovao državu Bosnu i Hercegovinu, izvrijeđao je i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutteresa.
Kazao je da Sud Bosne i Hercegovine i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine štite stranca, govoreći o Schmidtu, a ne "domaće ljude". Ovo je tokom govora ponovio nekoliko puta. 
- Ovo je dokazalo da su Sud i Tužilaštvo vanustavne institucije formirane voljom stranaca i oni tu volju brane činjenicom da se ne izvodi neko ko je dopisao zakon svojom odlukom, na što nije ima pravo. Ovo je tipično politički proces. Ne vrijedi su upuštati u razne neargumentacije. Ono što sam danas gledao je da se zaista smuči čovjeku prisustvo na tom mjestu. Imate situaciju da je protiv mene podignuta krivična prijava i vodi se prces pred Sudom zato što ne poštujem navodnog visokog predstavnika, a ja sam potpisao zato što nema visokog predstavnika, ali oni hoće da kažu da postoji - rekao je Dodik.
Dodao je da je sve u funkciji međunarodne uprave, a potom je govorio o narkokartelu "Tito i Dino", gdje je pomenuo ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića i Centralnu izbornu komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine, optuživši pri tome i Schmidta. 
- A i ono što smo mogli čuti oko nekog lažnog papira vezano za Ministarstvo vanjskih poslova u kojem nekog obavještavaju, a taj dokument nisu dostavili nego sud trči po Sarajevu i skuplja te papire. I to je sumnjivo. Postavlja se pitanje načina na koji radi Ministarstvo vanjskih poslova imajući u vidu činjenicu da imamo u javnosti mnogo prisutnu priču oko afere narkokartela i da je čelnik Ministarstva uključen u to i da je potrebu imao da to razjasni  priču oko narkokartela, a jedino što se može zaključiti da on štiti Schmidta i da će Schmidt njega štititi. Kriminal ide dotle da se zna da je narkokartel uticao na CIK... I zato je Schmidt i zabranio da se dodiruju članovi CIK-a i štiti taj kriminal, a žele osuditi mene i (drugooptuženog bivšeg direktora Službenog glasnika RS-a Miloša )Lukića zato što njega ne poštujemo - rekao je Dodik.  
Ponovio je opet da Sud i Tužilaštvo štite stranca, a napadaju domaće ljude. 
- Ovo je čudno. Šta mislite da je neko '44 umro i probudio se sad i vidio da Nijemac upravlja, a Srbe proglašavaju genicidnim, vjerovatno bi od straha opet umro - dodao je Dodik. 
Kazao je da je on predjsednik RS-a i da je on strana Dejtonskog sporazuma. Ponovo je rekao da je Schmidt "neizabrani stranac", te je potom izvrijeđao Gutteresa. 
- Postoji lažno tumačenje onog smrada generalnog sekretara UN-a koji je našao za shodno da uđe u žabokrečinu u BiH i tumači stvari - rekao je. 
- Ako misle da mogu RS i srpskom narodu nametati takve stvari grdno se varaju... Zato ja idem tamo (na ročišta u Sudu BiH, op.a.), da to pokažem, da se pokaže sav apsurd. Štiti se stranac, a ne građanin kao jeb... BiH. Stranac se štiti sa domaćim institucijama koje je formirao stranac. Eto gdje živimo i u kojem blatu se valja sva priča oko BiH - rekao je Dodik. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.