open-navfaktor-logo
search
Detalji s ročišta
Sud BiH odbio prijedlog Dodikove odbrane da Schmidt svjedoči, on se obratio: Imamo li mi pravo...
AUTOR: Am. S.
22.05.2024. u 15:11
get url
text
Nakon ročišta u Sudu BiH
Nakon ročišta u Sudu BiH
Na suđenju predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i bivšem direktoru Službenog glasnika ovog entiteta Milošu Lukiću za nepoštovanje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine završilo je sa ulaganjem materijalnih dokaza.
Na početku ročišta sutkinja u ovom predmetu Sena Uzunović pročitala je odluku Suda o izvođenju dokaza odbrane. Ovom odlukom odbijen je prijedlog odbrane Milorada Dodika za saslušanje visokog predstavnika Christiana Schmidta, Michaela Geistlingera te Nenada Stevandića, kao i određeni broj materijalnih dokaza. Također, odbijeni su pojedini materijalni dokazi koji su prijedlog odbrane Lukića.
S druge strane, Sud je, na prijedlog odbrane Dodika, odobrio saslušanje predsjednice Vijeća naroda RS-a Srebrenke Golić i Dodikove savjetnice Jelene Pajić. U Sudu će se saslušati i svjedoci koje je predložila odbrana Lukića, Dalibor Panić i generalni sekretar NSRS-a Goran Bosančić.
Tužilaštvo je danas uložilo nekoliko materijalnih dokaza, a većina ih se odnosi na notarske prijevode akata upućenih iz OHR-a ka uredima Dodika i Lukića.
Odbrana oputuženih uložila je prigovor osporavajući zakonitost i autentičnost ovih dokumenata te navodeći kako je notar koji ih je potpisao prekršio Zakon o notarima.
- Ko je Zdenko Kišić – upitao je Lukićev advokat Miljkan Pucar.
Kišićev potpis nalazi se na priloženim aktima, a tužilac Nedim Ćosić pojasnio je kako je on diplomirani pravnik koji je ispred OHR-a potpisao akte.
- Isključivo je visoki predstavnik predstavnik OHR-a. Zdenko Kišić nije. Ko je on – opet je upitao Pucar.
U raspravu se umiješala sutkinja Uzunović pitajući Tužilaštvo imaju li dokaz da je visoki predstavnik ovlastio osobu da u njegovo ime pošalje akte.
- Nemamo – odgovorio je kratko Ćosić.
O prigovorima odbrane Dodika, Sud BiH će se izjasniti naknadno, pojasnila je Uzunović.
Tužilaštvo je u dokaze uvrstilo i izvode o nekažnjavanju iz kaznene evidencije za Dodika i Lukića.
U nastavku suđenja slijedi iznošenje dokaza odbrane, a naredno ročište zakazano je za 19. juni s početkom u 13 sati.
Nakon što je sutkinja na kraju ročišta istakla da slijede kolektivni godišnji odmori pravosudnim institucijama te zamolila sve strane da se usaglase vezano za termine, obratio se kratko i Dodik.
- Imamo li mi pravo na odmor – upitao je on, na šta mu je odgovoreno potvrdno.
Također, Dodik je i ovo ročište ispratio poprilično nezainteresovano. Kao i na nekim od prethodnih ročišta, vrijeme je proveo čitajući pritom okrenut leđima tužiocima.
IMG_20240522_130535
FOTO:
Didier Torche
1 od 14
left-arrowright-arrow
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.