open-navfaktor-logo
search
Bh. institucije
Dodik prije mjesec govorio o brzom usvajanju budžeta BiH za 2023, šta se čeka
Radit ćemo u idućoj sedmici na izradi stabilnog budžeta koji bismo mogli usvojiti efikasno i brzo, rekao je 10. decembra Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon dogovora da će ova stranka, HDZBiH i "Osmorka" formirati vlast na državnom nivou.
22.01.2023. u 07:40
get url
text

VEZANI TEKST - O foteljama moguće krajem iduće sedmice: Evo šta su dogovorili SNSD i "Osmorka"

Od tada je prošlo više od mjesec, a pitanje budžeta institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu više se skoro i ne spominje.

Nacrt budžeta za 2023. godinu još je u novembru upućen u Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, ali je predsjedavajući Zoran Tegeltija (SNSD) dva puta odbio da ga stavi na dnevni red.

Na snazi je odluka o privremenom finansiranju institucija BiH za prva tri mjeseca ove godine, a u Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine kazali su da od budžeta još nema ništa i da se očito čeka novo Vijeće ministara BiH kako bi ovaj dokument bio razmatran jer da se htjelo, nacrt budžeta je mogao davno biti upućen u daljnu proceduru ka Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a potom u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

U novom Vijeću ministara na mjestu ministra finansija i trezora BiH trebao bi, kako je predloženo, da bude upravo Zoran Tegeltija.

On je ranije ustvrdio da budžet ne može biti usvojen bez usvajanja novog trogodišnjeg Globalnog fiskalnog okvira na sjednici Fiskalnog vijeća BiH, a što su dosad odbijali upravo članovi iz SNSD-a. U Fiskalnom vijeću BiH po funkciji su predsjedavajući Vijeća ministara BiH, premijeri entiteta, te sva tri ministra finansija. Stoga se spekulisalo i da budžet za 2023. godinu možda čeka novo Fiskalno vijeće, a samim tim formiranje Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH.

No Hazim Rančić, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, ponovio je da se, po zakonu, Globalni fiskalni okvir donosi za cijelu državu, ali ako može RS usvojiti budžet Globalnog fiskalnog okvira, zašto to ne bi mogla i država.

Budžet u nacrtu kakav je predložen iz Ministarstva finansija i trezora BiH, na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda (HDZ), iznosi oko 1,331 milijardu KM, što je više za 258 miliona KM u odnosu na onaj iz 2022. godine. Nacrt budžeta obuhvatio je i prošlogodišnje povećanje plaća zaposlenih u institucijama, kao i toplog obroka i naknada za prijevoz do kojeg je došlo tokom godine, ali je obuhvatio i planirano novo povećanje osnovice za obračun plaća na 630 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.