open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti BiH
O foteljama moguće krajem iduće sedmice: Evo šta su dogovorili SNSD i "Osmorka"
Vlast na nivou Bosne i Hercegovine formirat će SNSD, HDZBiH i "Osmorka", a u idućoj sedmici će njihovi timovi napraviti osnove i smjernice za konstituiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i program rada, poručeno je danas nakon sastanka SNSD-a sa "Osmorkom" održanom u okolini Banja Luke.
10.12.2022. u 14:52
get url
text
Nermin Nikšić

Učesnici sastanka tvrde da nisu razgovarali o resorima i podjelama fotelja, te da su to ostavili za neke od narednih sastanaka, moguće već krajem iduće sedmice.

Nakon sastanka su dali izjave koje brojni mediji nisu uspjeli zabilježiti jer se vrijeme i mjesto sastanka krilo od novinara.

VEZANI TEKST - Dodik uoči sastanka s "Osmorkom": Ključno da se deblokira Buk Bijela, Aerodrom Trebinje..., bez toga nema dogovora

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da su razgovarali u kapacitetu punih partnera "bez namjere da bilo ko kome ispunjava želje".

- Želimo s pratnerima iz FBiH da sjednemo i otvorimo pitanja za koja mislimo da treba da se rješavaju na nov način - dodao je Dodik i pomenuo pitanje Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Rekao je da su se dogovorili da uspostave mehanizam za brz prolazak procedura vezano za bilo koji razvojni projekat, a govorili su i o tome da "RS i FBiH rehabilituju ideju da se formira nova zajednička firma koja bi izgradila novi energetski objekat na rijeci Ugar sa zajedničkim investiranjem, upravljanjem i korištenjem eleltrične energije".

- Radit ćemo u idućoj sedmici na izradi stabilnog budžeta koji bi mogli usvojiti efikasno i brzo - dodao je Dodik.

Rekao je da su urgentna pitanja vezana za ekonomiju i stabilnost pa su ono što su teška pitanja i problem ostavili.

VEZANI TEKST - Dodik: SNSD će sa "Osmorkom" i HDZ-om definitivno formirati vlast na nivou BiH

Dodik je kazao i da ostaju na principu evropskih integracija, a govorili su i o pitanjima mladih i priznavanja diploma. 

Dotakao se pravosuđa, ali i iskoristio priliku da ponovi da ne priznaju visokog predstavnika u BiH iako o tome, kako je i sam rekao, nije bilo govora na sastanku. 

- Želimo da zajedno radimo na pitanjima poboljšanja sigurnog okruženja u pravosuđu, tužilaštvu, da nađemo nove standarde za izbjegavanje zloupotreba, da ljudi u pravosuđu budu odgovorni ljudima u BiH, a ne različitim birokratskim strukturama sa strane - rekao je.

Dodik je rekao da su u RS davno rekli da su spremni pristati na izmjene Ustava u dijelu koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva BiH iz RS-a i da "umjesto dosadašnje formulacije to bude jedan iz RS-a", s tim da se i dalje mora birati neposredno. Pomenuo je da bi trebalo razmisliti i o tome da se u jednoj ličnosti bira i član Predsjedništva BiH i predsjednik RS-a.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, rekao je da postoje stvari oko kojih se teško mogu složiti, ali i puno koje mogu uraditi vrlo brzo da građani osjete napredak.

- Ovo je struktura koja će formirati buduće Vijeće ministara. Formirane su neke radne grupe koje će u narednoj sedmici napraviti neke osnove i smjernice za konstituisanje Vijeća ministara i program rada. Važno je da smo se brzo dogovorili, važno je da pokažemo da dolaze nove strukture vlasti koje su spremne sarađivati i pričati - dodao je Nikšić, kazavši i da će učiniti sve da i vlade entiteta sarađuju u punom kapacitetu.

VEZANI TEKST - Više od 400 tačaka čeka na Vijeće ministara, među njima ključni zakoni i novac za državni zatvor

Željka Cvijanović (SNSD), predsjedavajuća Predsjedništva BiH, rekla je da je ovo bio jedan od sastanaka koji su se dešavali i koji će se dešavati.

- Bavili smo se općim politikama. Nismo podjelama resora, personalnim rješenjima. O tome ćemo na jednom od narednih asastanaka, vjerujem krajem iduće sedmice - dodala je.

- Za sve nevjerne Tome koji očekuju da u prvi plan stavljamo razlike i jedni drugima ukidamo identitete i proritete moramo reći da ćemo ih razočarati - rekao je Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde.

Kazao je i da im je primarni zadatak povećanje bruto društvenog proizvoda (BDP), uslova života i da su "spremni na kompromise te vrste kako bi razbili učmalu politički scenu".

Između ostalih se obratio i Zoran Tegeltija (SNSD), aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ustvrdivši da su "predstavnici stranaka iz Sarajeva koji su prošli ciklus odlučivali u Vijeću ministara radili sve da se ne ono napravi, a kada formirano radili su da ne funkcioniše".

Nije pomenuo odluku stranaka iz RS-a da skoro godinu bojkotuju rad institucija BiH od sredine prošle godine, pa ni Vijeće ministara na čijem je čelu nije radilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.