open-navfaktor-logo
search
Neuspjeli pokušaji
Dodik se pravda, ali mu Vučić otežava: BiH je uvela sankcije Rusiji, samo mi iz Srbije nismo
I Bosna i Hercegovina je uvela sankcije Rusiji, pa smo samo mi ostali koji to nismo učinili, tako da je saopćenje G7 o Zapadnom Balkanu pisano samo za Srbiju - poručio je prije dva dana predsjednik Srbije Aleksndar Vučić, uz komentar da im se to može jer su jaki i moćni.
17.05.2022. u 11:33
get url
text

VEZANI TEKST - "Ruski prijatelji" tražili pojašnjenje od Dodika: Zašto se BiH pridružila sankcijama EU?

 

Vučić je istakao "da Srbija 80 dana istrajava da bude jedina zemlja koja ne uvodi sankcije Rusiji, ali da gleda kako da se zaštiti".

- Borit ću se za politiku Srbije zasnovanoj na moralu i međunarodnom pravu. Mi znamo šta su sankcije - rekao je on, ali je naglasio da principa nema i da više ne može da sluša o teritorijalnom integritetu.

- Srbija nema gdje ići sem u Evropu. Ova zemlja mora živjeti - poručio je predsjednik Srbije. 

S druge strane, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svakodnevno se trudi dokazati javnosti u bh. entitetu Republika Srpska da BiH nije uvela sankcije Rusiji, on ih ne priznaje, iako mu je to i sam Vučić potvrdio da su uvedene, ali i visoki EU zvaničnici. 

- BiH ni na jednom nivou nije donijela nijednu odluku da se uvedu sankcije Rusiji. Predstavnici Republike Srpske to neće dozvoliti - tvitnuo je Dodik. 

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell potvrdio je još početkom marta da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije. Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim mjerama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

U deklaraciji koju je izdao Borrell se potvrđuje da se odluci, osim Bosne i Hercegovine, pridružuju i zemlje kandidati poput Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gde su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

- Oni (zemlje koje su se uskladile sa politikom sankcija) će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Vijeća EU-a. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je - navodi se u Borrellovoj deklaraciji.

Riječ je o sankcijama koje obuhvataju finansije, energetiku, transport, kontrolu izvoza i viznu politiku, i koje se od početka agresije na Ukrajinu stalno proširuju. 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković početkom marta dala je instrukcije Misiji BiH pri EU da potpiše ovu deklaraciju na osnovu Strategije vanjske politike u periodu od 2018. do 2023. godine. Po tom dokumentu BiH će uskladiti svoje stavove sa EU-om, čak i u slučaju restriktivnih mjera.

VEZANI TEKST - EU traži od Srbije da se pridruži sankcijama prema Rusiji, istaknut značaj koji pridaju jedinstvu BiH

 

- BiH je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, ali i prema važećoj Strategiji za vanjsku politiku koju je usvojilo Predsjedništvo BiH obavezna da se pridružuje stavovima Evropske unije, pa i restriktivnim mjerama. BiH se mora pridržavati međunarodnog prava i ugovora koje smo potpisali. I tu, jasno je, neke institucije moraju djelovati po automatizmu. Vidimo da su sankcije koje se protiv Ruske Federacije donose sveobuhvatne te se dotiču mnogih oblasti. Tamo gdje budemo imali osnov, ići ćemo da odmah provodimo svoje obaveze u pogledu restriktivnih mjera, uključujući i pitanje zabrane letova - pojasnila je tada Turković instrukciju koju je izdala našoj misiji pri Evropskoj uniji.

Podsjetimo, Dodik je 2. marta napustio sjednicu Predsjedništva BiH nakon što su Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili njegov prijedlog da raspravljaju o Ukrajini. Dodik je rekao da je neposredno pred sjednicu saznao da je Emina Merdan, šefica Misije BiH pri EU, dala saglasnost za sankcije Rusiji, a da o tome nije odlučivalo Predsjedništvo. Komšić i Džaferović od početka osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, dok Dodik uporno tvrdi da naša država treba ostati neutralna. 

Srbija je jedina zemlja kandidat EU-a koja nije uskladila njenu politiku sa politikama EU-a što se tiče sankcija protiv Rusije. Sa jučerašnjeg sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, ponovo je upućen zahtjev Srbiji da se pridruži sankcijama Rusiji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.