Prema inforamcijama Faktora, Dodik je dobio upite "ruskih prijatelja" kako to da se Bosna i Hercegovina bez odluke ili stava Predsjedništva BiH pridružila Deklaraciji visokog predstavnika EU Josepa Borrella o uvođenju sankcija Rusiji.

Borell je potvrdio informaciju da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa ovom deklaracijom, a što je i zvanično objavljeno na web stranici Vijeća EU.

VEZANI TEKST - Turković o sankcijama Rusiji: BiH obavezna da se pridružuje stavovima EU-a pa i restriktivnim mjerama

U deklaraciji koji je izdao Borrell se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gdje su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

- Oni će osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Vijeća EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je - navodi se u Borrellovoj deklaraciji.

Komšić i Džaferović se u svojim izjavama, kao i instrukcijama koje su date ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković pozivaju na Izjavu Predsjedništva BiH iz 2014. godine o situaciji u Ukrajini, Strategiju vanjske politike BiH, kao i na deklaracije Evropske unije iz 2015. i 2022. godine, te obaveze koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Dodiku radi podsjećanja, u Predsjedništvu BiH pored Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, tada je izjavu o Ukrajini podržao i njegov čovjek Nebojša Radmanović.

Predsjedništvo BiH je još 6. marta 2014. godine konsenzusom usvojilo Izjavu о pоlitičkој situаciјi u Ukrајini kao zvaničan stav države prema ovom pitanju. Tog stava i danas se kao zvaničnog pridržavaju Komšić i Džaferović, dok Dodik, koji se pokušava "oprati" na sve moguće načine pred ruskim nalogodavcima minimizira njen pravni značaj te je naziva "saopćenjem".  

- Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе izrаžаvа svoje оčеkivаnjе dа ćе sе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpćеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pružа punu pоdršku nаpоrimа u cilju prеvаzilаžеnjа trеnutnе situаciје i оdržаvanjа mirа i pоtrеbnе bezbjednosti. Prеdsјеdništvо Bоsnе i Hеrcеgоvinе pоzivа svе strаnе u spоru dа sе uzdržе оd upоtrеbе silе i hitnо оtpоčnu pоlitički diјаlоg zа rјеšavanjе nоvоnаstаlе situаciје u intеresu mirа, rеgiоnаlnе i glоbаlnе stаbilnоsti - navodi se u Izjavi koja je ujedno i zvanični stav naše države. 

U martu 2015. godine, tadašnja visoka predstavnica EU Federica Mogerini izdala je Deklaraciju u ime EU o Krimu, kojoj se također pridružila i naša država

- Godinu dana nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog "referenduma" i naknadne ilegalne aneksije Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije, Evropska unija ostaje čvrsto opredijeljena za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine. Evropska unija ne priznaje i nastavlja da osuđuje ovaj čin kršenja međunarodnog prava. Nelegalna aneksija Krima i Sevastopolja od strane Ruske Federacije je također direktan izazov međunarodnoj sigurnosti, sa ozbiljnim implikacijama na međunarodni pravni poredak koji štiti jedinstvo i suverenitet svih država.  

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH: Dodik tražio da BiH bude neutralna u vezi sa Ukrajinom, Komšić i Džaferović ga odbili

Evropska unija će ostati posvećena potpunoj provedbi svoje politike nepriznavanja, uključujući i restriktivne mjere. EU ponovo poziva države članice UN-a da razmotre slične mjere nepriznavanja u skladu s Rezolucijom Generalne skupštine UN-a 68/262.   EU ponovo potvrđuje svoju duboku zabrinutost zbog kontinuiranog vojnog jačanja i pogoršanja stanja ljudskih prava na poluostrvu Krim, uključujući uskraćivanje slobode govora i progon pripadnika manjina. Evropska unija ponavlja svoj poziv da se međunarodnim akterima u oblasti ljudskih prava omogući potpun, slobodan i neograničen pristup cijeloj teritoriji Ukrajine, uključujući Krim i Sevastopolj - navedeno je u deklaraciji. 

Da bi se "oprao", Dodik je preko svoje medijske mašinerije objavio i stenogram svoje kompletne izjave sa današnje sjednice Predsjedništva BiH kojom pokušava dokazati da je učinio sve što je u njegovoj moći da državu BiH uvuče u priču o neutralnosti spram ruske invazije na Ukrajinu, ili da se na kraju dođe do toga da Bosna i Hercegovina uopće nema stav.

A stav je jasan.

- Bosna i Hercegovina je uz civilizirani svijet i ne može biti neutralna kada je Ukrajina u pitanju – Džaferovićeva je poruka.