open-navfaktor-logo
search
Posjeta Rusiji
Dodik se sastao sa Putinovim ideologom Duginom, impresioniran njegovim znanjem o situaciji na Balkanu
Na forumu smo se sreli sa jednim od vodećih svjetskih filozofa i osvjedočenim prijateljem srpskog naroda Aleksandrom Duginom, naveo je Dodik
AUTOR: Faktor
06.06.2024. u 20:28
get url
text
Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik boravi u posjeti Rusiji gdje se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali i ruskim nacionalistom Aleksandrom Duginom.
Dodik je bio oduševljen susretom sa Duginom. Svoje impresije je iznio na X mreži.
- Na forumu smo se sreli sa jednim od vodećih svjetskih filozofa i osvjedočenim prijateljem srpskog naroda Aleksandrom Duginom. Impresioniralo me je njegovo poznavanje detalja u vezi sa situacijom na Balkanu. On je čovjek čije analize i preporuke prate važniji državni i naučni centri svijeta. Drago mi je što smo imali priliku da ga ugostimo u Banjoj Luci - napisao je Dodik.
Aleksandar Dugin krajnje je desni ruski pisac i ideolog kojem se pripisuje da je bio arhitekt ili "duhovni vodič" ruske invazije na Ukrajinu. Tvrdi se da ima značajan utjecaj na ruskog predsjednika Vladimira Putina i često ga se opisuje kao "Putinov mozak".  
Njegova kćerka Darja Dugina ubijena je 23. avgusta 2022. u eksploziji bombe u automobilu za koju se vjeruje da je bila postavljena Putinovom strategu. Ruske vlasti za smrt Duginove optužile su vlasti Ukrajine.
Dugin je svojevremeno izjavio kako nema političko stajalište po pitanju Srbije jer je Srbija njegova ljubav ali i da "mnogo cijeni ono što radi Dodik".
- Mi jako cijenimo što Dodik radi u Bosni i Hercegovini. To pomaže da se u tako kritičnoj situaciji ne uvedu sankcije Rusiji. To je herojsko djelo. To će mnogo koštati Srbiju, pokušat će ih još jednom kazniti kao što ih kažnjavaju svih ovih 30-35 godina - izjavio je ranije Dugin i dodao:
- Zaokret Srbije prema ruskoj geopolitičkoj agendi oživljavanja slavenstva će se dogoditi. Vidjet ćete to kada formiramo svoj cilj na Balkanu. Sad moramo završiti ono što smo započeli.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.