open-navfaktor-logo
search
Na press konferenciji
Dodik u Srebrenici negirao genocid, Višković tvrdi da "mirno razdruživanje" nije secesija, poslat će sporazum FBiH...
AUTOR: Faktor/N1
23.05.2024. u 15:36
get url
text
Čelnik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je nakon današnje sjednice Vlade RS-a u Srebrenici još jednom negirao genocid.
Bio je vidno nervozan, pa je tako na upit novinarke N1 da odgovori gdje u Rezoluciji o genocidu u Srebrenici o kojoj će se danas odlučivati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u New Yorku piše da su "Srbi genocidni narod" kazao:
- Navodi se u činjenici da će spominjati u obrazovnim programima koje vi napišete. To vi hoćete uz asistenciju EU-a da nam kažete da ako želimo dalje moramo priznati… Činjenica da je sinonim za genocid po ovoj Rezoluciji Srebrenica, a ne Aušvic....
Premijer RS-a Radovan Višković je također iznio neistinite navode da se u tekstu Rezolucije spominju "Srbi kao genocidan narod".
Dodao je da će Vlada RS-a ponuditi Federaciji Bosne i Hercegovine odluku o "mirnom razlazu", jer RS ne može da prihvati da bude genocidan narod.
- Vlada će u narednih 30 dana sačiniti sporazum o mirnom razdruživanju koji će uputiti FBiH. Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija.  Ako nas neko smatra genocidnim narodom, nema razloga za suživot - poručio je Višković. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.