open-navfaktor-logo
search
Danas glasanje u UN-u
Džananović: Rezolucija o Srebrenici Vučiću i Dodiku bila šansa da naprave zaokret u odnosu prema prošlosti
AUTOR: Anadolija
23.05.2024. u 15:02
get url
text
Muamer Džananović
Muamer Džananović
FOTO: AA
Muamer Džananović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, smatra da je Rezolucija o genocidu u Srebrenici Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska bila šansa i posljednja nada da naprave neki zaokret u odnosu prema prošlosti.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) danas će od 16 sati po srednjoevropskom vremenu razmatrati usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici čiji su autori, osim Bosne i Hercegovine, Ruanda i Njemačka.
- Samo usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a je jako značajno. Na neki način edukacija o najmasovnijem, najbrutalnijem zločinu počinjenom na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata je nešto što bi trebalo biti prioritet. Dakle, edukacija i poruke da takvi zločini ne treba da se dešavaju. Međutim, nažalost u Bosni i Hercegovini i regionu odnos prema Rezoluciji, prema njenom sadržaju je otišao u potpuno neki drugi pravac - pojasnio je Džananović.
Za njega, koji prati angažman političkih, intelektualnih, crkvenih i drugih autoriteta u Srbiji i bh. entitetu Republika Srpska, ovo nije iznenađenje.
- Činjenica da oni na sve načine, ulažu i čine sve kako bi negirali genocid, kako bi izvršili na neki način jedan historijski revizionizam svega onoga što se dešavalo '90-ih godina. Živimo u procesu u kojem političke strukture u Srbiji i Republici Srpskoj slijede politiku Slobodana Miloševića i njegovih saradnika '90-ih. To je potpuno jasno - istakao je Džananović.
Mišljenja je da su ovom Rezolucijom postali svjesni da je njihov trud, poput zaštite presuđenih ratnih zločinaca i osumnjičenih za ratne zločine, lobiranja na međunarodnom planu o negiranju genocida, nepotrebno uložen.
- S druge strane, genocid u Srebrenici i ova priča oko Rezolucije se od Aleksandra Vučića i Milorada Dodika koristi kako bi se dodatno radikaliziralo primarno srpsko stanovništvo i njihovo glasačko tijelo. Rezolucija će biti usvojena i oni su svjesni toga - naglašava Džananović.
Podsjetio je da nikada porodice žrtava genocida, udruženja žrtava, naučnici neće tvrditi za neki narod da je genocidni.
- Međutim, oni zastupaju te teze jer im je to očigledno potrebno. Dakle, oni ovdje kreiraju jedno ratnohuškačko stanje, oni su ti koji kreiraju lošu političku situaciju, loše odnose, iz svojih ličnih interesa. Rezolucijom o Srebrenici propustili su šansu da konačno region, narod koji oni predstavljaju da povedu ka prosperitetu, boljoj budućnosti. Ova Rezolucija im je bila šansa i posljednja nada da bi oni mogli napraviti neki zaokret u odnosu prema prošlosti - poručio je Džananović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.