open-navfaktor-logo
search
Opasne namjere
Dodikov ministar predložio manji budžet: Od BiH se pravi prazna ljuštura, uštede su priča za naivne
Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić (SNSD) najavio je da će prijedlog budžeta državnih institucija za 2024. godinu biti manji u odnosu na 2023.
23.11.2023. u 19:16
get url
text

VEZANI TEKST - Amidžić: Predložit ćemo manji budžet institucija BiH za 2024. godinu

Podsjećamo, budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu iznosio je 1.315.400.000 KM, što je predstavljalo povećanje za 241,8 miliona KM ili 23 posto u odnosu na budžet institucija BiH za 2022.

Čime se vodio Amidžić, prinicipima odgovornog i štedljivog odnosa prema javnom novcu ili institucijama države BiH smanjiti i onako ograničene kapacitete kada su u pitanju Oružane snage, Granična policija..., (ni)je teško pretpostaviti, s obzirom na to da ministar dolazi iz SNSD-a, čiji je osnovni cilj načiniti BiH praznom ljušturom, što papagajski ponavlja njegov stranački šef Milorad Dodik.

I ne samo iz SNSD-a, i sve ostale stranke koje dolaze iz RS-a zalažu se za više novca entitetima, a manje državnim institucijama.

- To je višegodišnja praksa političara iz RS-a da što više novca osiguraju entitetu, a manje državi. Dobit će više novca kojeg nisu zaradili. To im je "Trojka" omogućila. Sada mogu realizovati sve, pružena im je prilika koju neće propustiti - kaže za Faktor Edin Ramić, zastupnik Stranke demokratske akcije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Smatra kako smanjivanje budžeta direktno ide na štetu povratnika Bošnjaka.

VEZANI TEKST -Jedan radi za dvojicu: Granični policajci su iscrpljeni, pitanje novih zapošljavanja nikako da se riješi

- U pitanje će doći osiguranje novca za 300 objekata za povratnike Bošnjake u RS-u. Političke strukture RS-a uporno to opstruiraju. Ministar Sevlid Hurtić je najavljivao da će se založiti za osiguravanje tog novca, ali mi se čini da na kraju neće biti ništa od toga. U svakom slučaju, za takav prijedlog budžeta SDA će biti protiv, vidjet ćemo kako će se ostale stranke iz FBiH odrediti o tome - istakao je Ramić. 

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u državnom parlamentu, kaže da treba vidjeti šta sadrži prijedlog budžeta.

- Još nismo dobili taj dokument, treba vidjeti gdje su te uštede. Ako je to, recimo, na nekim agencijama kojima je izmišljen opis posla pa i samo postojanje, onda sam za uštede. Međutim, sve što je strateški važno za BiH, prije svega OSBiH i Granična policija, moraju zadržati postojeći iznos, štaviše, tražit ćemo povećanje - rekao je Kojović za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.