open-navfaktor-logo
search
Nakon nestanka struje u BiH
Đokić: Još nema preciznih informacija koja je država i njen operator odgovoran za raspad prijenosne mreže
AUTOR: Faktor
21.06.2024. u 15:40
get url
text
Petar Đokić
Petar Đokić
U ovom trenutku ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prijenosne mreže odgovoran za raspad prenosne mreže, izjavio je ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, povodom današnjeg nestanka struje u cijeloj Bosni i Hercegovini.
- Neophodna je daleko veća koordinacija aktivnosti u vezi s prijenosnom mrežom u širem regionu - rekao je Đokić.
Dodao je da, što se tiče BiH, Ministarstvo energetike i rudarstva RS-a će utjecati da proizvodna preduzeća iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske u situacijama kada dođe do ovakvog prekida daju svoj puni doprinos stabilizaciji prijenosne mreže.
Đokić je naveo da više od šest godina upozorava na probleme u funkcionisanju Elektroprenosa BiH i u sistemu prijenosne mreže, kao i na potrebu rekonstrukcije i modernizacije postojeće prenosne mreže i izgradnje nove, kako unutar zemlje tako i interkonekcija sa susjednim zemljama, bez čega je teško osigurati dugoročni kontinuitet i sigurnost u snabdijevanju električnom energijom.
- Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, nadležne službe Nezavisnog operatora sistema čine sve da normalizuju stanje, a nadam se da će ovo svima biti opomena da moramo intenzivno raditi na rješavanju pitanja koja sam prethodno spomenuo - rekao je Đokić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.