open-navfaktor-logo
search
Šta se dogodilo
Nezavisni operator sistema u BiH saopćio razlog nestanka struje: Ovo se jučer dogodilo Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji...
AUTOR: Faktor
21.06.2024. u 14:35
get url
text
Nezavisni operator sistema u Bosni i Hercegovni saopćio je da se utvrđuju okolnosti ispada dijela elektroenergetskog sistema BiH, koji se dogodio danas u 12.25 sati.
Prema prvim informacijama, to se desilo zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na elektroenergetski sistem BiH.
Iz NOSBiH-a navode da se sličan scenario desio jučer kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.
- Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH - navodi se u saopćenju.
Dodaje se da je trenutno cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.
- Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400 kV i 220 kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Јablanici. Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400 kV i 220 kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda - navodi se u saopćenju.
Iz NOSBiH-a napominju da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOSBiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.