open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Dolaze na sjednicu u četvrtak: Ministri iz RS-a traže ruski gas, Helez nabavku američkih helikoptera
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zakazana je za četvrtak i prisustvovat će joj ministri iz RS-a, kazao je Nenad Nešić (DNS), ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.
24.04.2023. u 22:03
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara BiH

VEZANI TEKST - Izjava političara iz RS-a: Prijenos nadležnosti, novi izborni zakon, obustava donošenja odluka u institucijama...

Predstavnici stranaka iz RS-a danas su potpisali izjavu kojom se između ostalog obavezuju predstavnici RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje odluka na nivou BiH dok Vlada RS-a i nadležni odbori NSRS-a ne daju za njih saglasnost.

- Za sve što je, od važnih tačaka, dogovoreno da bude na dnevnom redu, ne vidim razloga da ne prisustvujemo. Ako se nešto desi na sjednici u vezi s dnevnim redom, onda ćemo vidjeti kako ćemo dalje. Ministri iz RS-a žele dobro cijeloj BiH, ali uz poštivanje Ustava – rekao je Nešić.

A važna tačka za ministre iz RS-a koja će biti na dnevnom redu je, dodao je Nešić, izgradnja gasovoda Istočna interkonekcija. Radi se o projektu RS-a i Srbije, bez institucija BiH, i njime bi ruski plin još jednim smjerom ulazio u BiH, čime se ne smanjuje utjecaj od ruskog plina, što je politika EU-a.

Istovremeno će na dnevnom redu biti i pitanje sporazuma sa Hrvatskom o projektu gasovoda Južna intekonekcija. Njime se BiH spaja s Hrvatskom, ali HDZ sada nastoji iz predloženog federalnog zakona o gasovoodu Južna interkonekcija isključiti državnu kompaniju BH Gas, koja od početka vodi aktivnosti, a uvesti novu pa je s tim u vezi vlast Zapadnohercegovačkog kantona formirala svoje preduzeće "Plinovod južna intekonekcija".

VEZANI TEKST - ZHK osnovao svoje preduzeće Plinovod južna interkonekcija: Pravi se pandan BH Gasu, nož u leđa strateškom projektu

Ovo nije prolazilo u prethodnom mandatu Vijeća ministara BiH ni Parlamenta FBiH, ali je pitanje šta će se desiti sada kada su vlast sa HDZ-om i SNSD-om formirale stranke "Trojke".

Prema informacijama koje smo dobili, na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH razgovarano je o dnevnom redu naredne sjednice. Tada je bilo govora o Istočnoj interkonekciji, kada su, kako nam je rečeno, ministri "Trojke" i Sevlid Hurtić tražili da se s ovim ne ide na dnevni red prije nego što dobiju sve materijale i dokumentaciju i vrijeme potrebno da ih iščitaju, te prije nego što sve prođe komisije za unutrašnju i vanjsku trgovinu.

Istovremeno je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, između ostalog, tražio da na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH bude projekat nabavke helikoptera iz SAD-a koji je u februaru skinut s dnevnog reda bez znanja Heleza, kako je tvrdio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.