open-navfaktor-logo
search
Definisana 21 tačka
Izjava političara iz RS-a: Prijenos nadležnosti, novi izborni zakon, obustava donošenja odluka u institucijama...
Predstavnici stranaka iz Republike Srpske nakon današnjeg sastanka održanog u Banjoj Luci najavili su za ponedjeljak potpisivanje zajedničke izjave kao odgovor na izjavu političara iz Federacije BiH o pitanju državne imovine.
21.04.2023. u 18:18
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: U ponedjeljak potpisujemo zajedničku izjavu o državnoj imovini, najavio i nadzor nad "međuentitetskom linijom"

Kroz cijelu izjavu Bosna i Hercegovina pisana je pod navodnicima.

Oni su se u ovoj izjavi dotakli pozicije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te korištenja bonskih ovlasti.

Kritikovali su i "brojne očigledno protivustavne odluke" Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini donesene, kako kažu, preglasavanjem sudija iz reda srpskog, a ponekad i hrvatskog naroda bez ikakvog osnova u Ustavu BiH kao međunarodnom ugovoru. ...

Dodaju kako je Ustavni sud, umjesto da štiti Ustav, podržavao i štitio "nepravne odluke visokih predstavnika".

- Takav način djelovanja Ustavnog suda BiH je najgrublji i zločinački poduhvat protiv vladavine prava, domaćeg i međunarodnog, da bi to služilo prijetnjama i pritiscima na Republiku Srpsku pozivajući se na član 6.4. Ustava BiH po kome su "odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće" - navodi se u izjavi.

- S obzirom na to da predstavnici Federacije BiH kao drugog entiteta konstantno krše podjelu nadležnosti između entiteta i "Bosne i Hercegovine" utvrđenu Ustavom BiH zloupotrebom svojih funkcija, što je naročito izraženo djelovanjem bošnjačkih i kvazi bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, bošnjačkih i kvazi bošnjačkih ministara vanjskih poslova, potpomognuti neustavnim djelovanjem ambasadora koji izvršavaju akte bošnjačke politike zaobilazeći Predsjedništvo BiH koje je Ustavom BiH nadležno za vođenje politike - stoji, između ostalog, u pripremljenoj izjavi.

{$galerijaFotografija}

Spomenuta je potom i zajednička izjava o državnoj imovini BiH koju su potpisali članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, te predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, predsjednik NiP-a Elmedin Konaković, predsjednik NS-a Edin Forto, predsjednik NES-a Nermin Ogrešević i predsjednik SBiH Semir Efendić za koju, dodali su, Ministarstvo pravde RS-a ističe kako je u suprotnosti sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH te da se kao takva može smatrati direktnim pokušajem izigravanja, narušavanja i kršenja ovog Sporazuma.

U izjavi je definisana 21 tačka kojim se predviđa da se potpisnici, između ostalog, konstatuju:

- Kako će RS preuzeti nadležnosti koje su prenesene na nivo BiH, a nemaju direktno određenje u Ustavu BiH.

- Obavezuju predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože Parlamentarnoj skupštini usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

- RS će se obratiti Srbiji i Hrvatskoj sa zahtjevom da se zaštiti Opći okvirni sporazum u obliku i tekstu kako je napisan.

- RS će donijeti novi izborni zakon RS-a kojim će se regulisati izbor zastupnika u NSRS-u, predsjednika i potpredsjednika RS-a odbornike i načelnike/gradonačelnike te delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

- RS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje odluka na nivou BiH dok Vlada RS-a i nadležni odbori NSRS-a daju za njih saglasnost.

- RS obavezuje sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da obustave rad dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

- Predstavnici RS-a u institucijama BiH neće odlučivati o pitanjima iz preporuka EU o kandidatskom statusu sve dok se u potpunosti i u dijelovima ne izjednači tretman EU za oba entiteta.

VEZANI TEKST - Stranke iz RS-a sutra odlučuju hoće li opet blokirati rad institucija BiH, šta je stvarni razlog?

- Zadužuje se Vlada RS-a da nastavi započete pregovore sa Vladom FBiH sa ciljem definisanja granične linije između entiteta te se obavezuje MUP RS-a da formira posebnu organizacionu jedinicu koja će vršiti nadgledanje međuentitetske granice.

- RS će posebnom odlukom u NSRS-a ukinuti nadležnosti suda i tužilaštva BiH na prostoru RS-a.

- Ukoliko se nastavi antidejtonsko djelovanje Ustavnog suda BiH i političkih predstavnika iz FBiH prema RS-u, RS će ponuditi FBiH potpisivanje sporazuma o mirnom razduživanju.

Iako se današnjem sastanku nisu odazvali lideri PDP-a Branislav Borenović i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović predviđeno je mejsto i za njihov potpis.

 

Izjava stranaka iz RS -a o državnoj imovini - 21.04.2023.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.