open-navfaktor-logo
search
Pripremaju Akcioni plan
Domu zdravlja KS mjesecima fali ljekara, na birou ih više od stotinu: Ko će riješiti problem?
Na e-mail adresu redakcije portala Faktor tokom proteklog vikenda stiglo je anonimno pismo u kojem se navodi "kako radi trenutni menadžment Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo".
06.09.2022. u 07:54
get url
text

Kako u pismo stoji "JU Dom zdravlja KS, zajedno sa nesposobnim i kriminalnim rukovodstvom, pokazuje nezainteresovanost za mlade ljekare i napredak u ovom protektoratu".

Poznat "cjenovnik" zapošljavanja

- U zvaničnom dopisu koji je upućen svim organizacionim jedinicama, a kojeg vam dostavljamo, jasno se vidi kako zaposleni ljekari rade prekovremeno "u slučaju manjka ljekara", dok više od stotinu ljekara čeka posao na birou za zapošljavanje. Pored toga, što je ovo nadasve ponižavajuća odluka Uprave JU Dom zdravlja KS, na čelu sa direktorom Abelom Baltićem, Upravnim odborom na čelu sa Ademirom Spahićem i stranke, odnosno organizirane kriminalne grupe, tu je i činjenica da se ljekari koji rade očigledno ne bune radi ove odluke zato što znaju da će dobijati veći iznos plaće za fiktivno prekovremeno vrijeme, što je protivno svakom zakonu. Nadalje, javna je tajna da se spomenute osobe koje stoje na čelu zdravstvene ustanove pod stranačkom palicom bave korupcijom, zloupotrebom položaja i prijetnjama kako bi pribavile ličnu korist, a poznat je i tzv. "cjenovnik" zapošljavanja mladih ljekara i medicinskih tehničara i sestara - navodi se u pismu.

Zvaničan dopis upućen svim organizacionim jedinicama

Na području Kantona Sarajevo na birou je 2.402 zdravstvena radnika, podatak je kojeg je novinar Faktora dobio od Službe za zapošljavanje KS i objavio početko prošlog mjeseca.

Najviše je medicinskih sestara, fizioterapeuta i pedijatrijskih sestara, ali i oko stotinu ljekara.

VEZANI TEKST - U KS na birou 2.402 zdravstvena radnika: Najviše medicinskih sestara, ali i 92 doktora medicine

Naime, po podacima pomenute Službe, 92 doktora medicine u KS čeka na posao, te po jedan dermatolog-venolog, dermatolog, klinički farmakolog, maksilofacijalni hirurg, psiholog, pedijatar, opći hirurg, urolog, otorinolaringolog i ortoped, te po dva ginekologa opstetičara i internista.

O nedostatku ljekara u JU Dom zdravlja KS, u prvom redu specijalista pulmologa i pedijatara, Faktor je do sada pisao u nekoliko navrata.

Agonija za sve građane u KS koji trebaju pregled pulmologa počela je krajem prošle, odnosno početkom ove godine, kada je Haris Vranić, ministar zdravstva, u jeku pandemije koronavirusa, odlučio pet vrsnih pulmologa poslati u penziju, a da pri tom nije našao našao način - kako će ti ljekari biti zamijenjeni?!

VEZANI TEKST - U Domu zdravlja Novi Grad jedan pulmolog uvečer do 10 sati pregleda pacijente iz pet općina

Duge liste čekanja i redovi za pregled od početka godine stalni su prizori u Pneumoftizoološkim dispanzerima. Višesatna čekanja u hodnicima u prethodnim mjesecima znala su kulminirati i popuštanjem živaca, svađom, pa je u nekim slučajevima, poput onog iz februara u Domu zdravlja Novo Sarajevo, kada je zbog grupe pacijenata koji su se žalili što ne mogu biti primljeni na pregled, intervenirala i policija.

Osim pedijatara, ovoj zdravstvenoj ustanovi fali i ljekara porodične medicine. Na 350.657, koliko u KS ima registriranih kartona pacijenata, prema normativu JU Dom zdravlja KS trebala bi imati 204 ljekara porodične medicine.

No, kako nam je u aprilu kazao Arman Šarkić, glasnogovornik, ova zdravstvena ustanova ima ih 176, ali je i te brojke njih 25 poslano na specijalizaciju.

O produženom radu ljekara u Pneumoftiziološkom dispanzeru Doma zdravlja Novi Grad, pisali smo u junu, kada nam je rečeno da pulmolog pacijente pregleda i do 10 sati uvečer, a slična situacija je i u ostalim domovima zdravlja ako uopće imaju pulmologa.

VEZANI TEKST - Policija intervenirala u Domu zdravlja Novo Sarajevo: Šta je rekla direktorica Skopljak

- Imamo samo jednog pulmologa ljekara na pacijente koji nam dolaze sa područja općina Novi Grad, Novo Sarajevo, Vogošća, Ilijaš, Centar. Svi se kod nas liječe, ovo je luda kuća. Ljekar ne radi drugu smjenu, nego sam tokom sedmice odlučuje kada će iz prve smjene produžiti raditi i u drugoj jer je ogroman pritisak pacijenata - kazala nam je tada medicinska sestra zaposlena u tom dispanzeru.

Razlog ogromnog pritiska na pulmologe koji rade, početkom ljeta prvi čovjek JU Dom zdravlja KS, na naš upit, "opravdao je godišnjim odmorima njihovih kolega".

Poručio je "i da će svima onima koji prekovremeno rade, sve adekvatno biti plaćeno".

Radna mjesta i specijalizacije

O svemu što je navedeno u pismu iz JU Dom zdravlja KS odgovorili su "kako ova zdravstvena ustanova priprema Akcioni plan koji će se primjenjivati u slučaju povećanog obima posla".  

Prema njihovim riječima, "u okviru spomenutog plana zdravstvenim profesionalcima, ukoliko to pokažu potrebe na terenu, bit će ponuđen dopunski, odnosno prekovremeni rad kako ne bi ispaštali pacijenti kao krajnji korisnici zdravstvene usluge".

- Što se tiče problematike prijema mladih ljekara putem Biroa za zapošljavanje, s ponosom možemo reći da je u posljednjih godinu dana JU Dom zdravlja KS otvorila više radnih mjesta za mlade zdravstvene profesionalce, te je raspisavala veći broj specijalizacija nego sve druge zdravstvene ustanove zajedno - navedeno je u odgovoru iz JU Dom zdravlja KS. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.