open-navfaktor-logo
search
Po novom zakonu
Donesena odluka, konkurs za buduću Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa BiH moguće u petak
AUTOR: M. R. S.
30.05.2024. u 08:14
get url
text
Parlamentarna skupština BiH imenuje
Parlamentarna skupština BiH imenuje
Konkurs za izbor članova buduće Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine trebao bi biti raspisan u petak, rečeno je za Faktor nakon jučerašnje sjednice Zajedničke komisije za administrativna pitanja Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 
Ova komisija jučer je donijela odluku o provođenju procedure izbora sedam članova nove komisije, koja se osniva po novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa koji je stupio na snagu 23. marta ove godine. 
S obzirom na to da je po novom zakonu nadležna za provođenje kompletne konkursne procedure, Zajednička administrativna komisija je jučer inicirala i izmjene poslovnika o radu oba doma bh. Parlamenta koje bi išle u tom pravcu - da Komisija provodi i taj postupak. 
Zakonski rok za imenovanje nove komisije je 90 dana, znači do pred kraj juna.  
Konkurs koji će biti objavljen trebao bi biti otvoren 15 dana, a za 20 dana Zajednička administrativna komisija bi se trebala ponovo sastati.
Članove buduće komisije predlaže Zajednička administrativna komisija dvotrećinskom većinom, a imenuje bh. Parlament.
Komisija za odlučivanje o sukobu interesa ima sedam članova i biraju se na pet godina. Ne smiju biti članovi stranke pet godina unazad.
- U postupku imenovanja Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine osigurava da sastav Komisije odražava jednaku zastupljenost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda, uz osiguranje jednog člana ostalih, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine - piše u novom zakonu. 
Njeno sjedište će biti u Istočnom Sarajevu.
Aktuelnu Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa čine bh. parlamentarci. Suočavala se s problemima u radu jer sjednice nisu često održavane pa se desilo u više navrata da je slučaj sukoba interesa zastario, odnosno da funkcioner više nije mogao biti novčano kažnjen. 
Posljednju sjednicu je održala u februaru, a nova nije zakazana i pitanje je hoće li biti iako ima materijala za odlučivanje i nema formalnih smetnji da radi. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.