open-navfaktor-logo
search
Ima li volje
Ko će reći jesu li direktor BH Telecoma i ministar Hurtić u sukobu interesa: Aktuelna komisija ne zasjeda, nove još nema
Prethodna sjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa je održana prije dva mjeseca, a predsjedavajuća Komisije Mira Pekić ne vjeruje da će uspjeti skupiti kvorum za novu.
AUTOR: M. R. S.
24.04.2024. u 17:06
get url
text
Aktuelna Komisija za odlučivanje o sukobu interesa Bosne i Hercegovine vjerovatno se više neće sastati i samim tim utvrditi jesu li generalni direktor BH Telecoma Amel Kovačević, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić, te još šest osoba, u sukobu interesa i eventualno izreći kazne.
Za njih osam je postupak utvrđivanja sukoba interesa pokrenut prije dva mjeseca. Osim Kovačevića i Hurtića, postupci su pokrenuti protiv bivših parlamentaraca Dragana Bogdanića (SNSD) i Muniba Jusufovića (SBB), te člana Vijeća nacionalnih manjina BiH Hakana Varana, člana Upravnog odbora Agencije za sigurnost hrane BiH Dragana Kneževića, savjetnika ministra sigurnosti BIH Darka Šandare, te Siniše Vidovića, koji je bio savjetnik bivše zamjenice ministrice civilnih poslova BiH.
Mira Pekić, zastupnica PDP-a u bh. Parlamentu i predsjedavajuća aktuelne Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH, kazala je da vjeruje da njihov Ured, koji se nalazi pri Agenciji za prevenciju korupcije BiH, ne bi predlagao pokretanje postupka bez dobrih razloga, ali i da ne vjeruje da će uspjeti skupiti kvorum za sjednicu aktuelne Komisije prije nego što bude formirana nova, po novom Zakonu o sprečavanju sukoba interesa BiH. Nije poznato kada će se to desiti.
- Nismo razgovarali o sazivanju nove sjednice. Ako Ured obradi dovoljno predmeta, možemo pokušati, ali upitno je hoćemo li se sastati, hoće li biti volje. Nadam se da stranke u vlasti neće čekati šest mjeseci do formiranja nove komisije – dodala je Pekić.
Ona je rekla da ne zna kakav je ili kakav će biti prijedlog Ureda, odnosno je li utvrđeno da su Kovačević, Hurtić i ostali u sukobu interesa, dodavši da po proceduri Ured ne šalje predmete pojedinačno već kada se dogovore o sjednici.
Aktuelnu Komisiju za odlučivanje o sukobu interesa BiH čini šest zastupnika i delegata Parlamentarne skupštine BiH, te tri člana rukovodstva Agencije za prevenciju korupcije BiH. Za formiranje nove komisije tek se očekuje raspisivanje konkursa.
Zakonski rok za imenovanje nove komisije je 90 dana od stupanja na snagu novog zakona, što znači da bi morala biti imenovana do pred kraj juna.
Novi zakon je predvidio da će se postupci pokrenuti do dana primjene ovog zakona okončati po propisima koji su bili na snazi u vrijeme pokretanja postupka, "ako je to povoljnije za stranku u postupku", što bi se moglo shvatiti kao još jedna pogodnost za funkcionere.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.