open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Donfried: SAD neće stajati po strani dok RS nastoji razbiti državu, ne postoji razlog za odlaganje izbora
Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država u Uredu za Evropu i Evroaziju Karen Donfried nakon današnjih sastanaka u Sarajevu sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine video porukom se obratila građanima naše zemlje. 
27.04.2022. u 18:44
get url
text

- Danas sam jasno rekla da bojkotovanje, blokade i podrivanja države jesu destibilizirajući i opasni i da s tim treba prestati. U BiH se ponovo mora fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama. SAD ne nastoje ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo RS-a nastoji razbiti državu. 

Lideri na svim nivoima vlasti imaju odgovornost da provode vlast inkluzivno uz poštivanje svih građana BiH, i da rade zajedno da bi podržali reforme i ulaganja od kojih će svi imati koristi - kazala je Donfried.

VEZANI TEKST - Džaferović i Dodik primili pomoćnicu državnog sekretara SAD-a: Amerika ostaje posvećena razvoju BiH

Osvrnula se i na Opće izbore koji su zakazani za 2. oktobar.

- Građani u BiH imaju pravo da učestvuju na fer izborima. Nadali smo se da će biti postignut dogovor o izbornoj reformi kojim bi se poboljšao kvalitet izbora za sve građane, te uvažila pitanja koja su važna za konstitutivne narode u BiH. Nažalost, HDZ BiH i SDA nisu imale hrabrosti za kompromis koji je sam po sebi centralni element Dejtonskog mirovnog sporazuma, te nisu postigle kvalitetan dogovor.

Političari moraju ispuniti svoju ustavnu dužnost za finansiranje i održavanje pravovremenih transparentnih izbora. Ne postoji ni pravni, ni tehnički ni politički razlog za njihovo odlaganje. 

Sjedinjene Države žele pomoći BiH. Međutim, mi ne možemo uraditi posao izabranih političkih lidera čija je odgovornost da se okanu nacionalizma i korupcije i da rade na odgovornoj provedbi vlasti, na postizanju kompromisa i pomirenja - poručila je, između ostalog, Donfried.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.