open-navfaktor-logo
search
Radi od 1884. godine
Druga najstarija u Tuzlanskom kantonu: Osnovna škola "Puračić" proslavila 140. rođendan
AUTOR: J. B.
17.05.2024. u 16:09
get url
text
Proslava u OŠ "Puračić"
Proslava u OŠ "Puračić"
Osnovna škola "Puračić" danas slavi svoj jubilarni 140. rođendan. Ovim povodom danas je upriličena Svečana akademija, a u ponedjeljak, 20. maja, u prostorijama škole bit će upriličen i Dječiji prodajni bazar.
"Narodna osnovna škola" u Puračiću je prva austrougarska državna škola otvorena na području Lukavca i okoline i jedna od tri ovakve škole koje su radile 1884. godine u okrugu Tuzle. Činjenica da škola neprekidno radi i djeluje sve od tada do danas ovoj školi daje epitet najstarije škole na području Lukavca, a druge po redu na području Tuzlanskog kantona. Proslavi ovog značajnog jubileja prisustvovao je i premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić.
Svečanosti prisustvovao i premijer TK Halilagić
FOTO: Press Vlade tK
- Čast je i istinsko zadovoljstvo prisustvovati obilježavanju bilo čega što neprekidno radi i djeluje već skoro vijek i po. Posebno je zadovoljstvo kada takav značajan jubilej obilježava jedna obrazovna ustanova. Pokazatelj je to više stvari. Prvo pokazatelj je kvaliteta rada i rezultata koji se postižu, a s druge strane, demografski gledano pokazatelj je to života i društvenih tokova u jednoj sredini. Danas kada se susrećemo sa određenim odlascima mladih ljudi iz svih zemalja u regionu, činjenica da imamo škole u svim, pa i relativno manjim sredinama koje uspješno rade i izvode nove generacije, nadamo se budućih uspješnih sugrađana, pokazatelj je da i ovdje ima perspektive, da mladi ostaju i vide budućnost i prosperitet na svom ognjištu - kazao je premijer Halilagić, saopćeno je iz Vlade TK.
Također, premijer je akcentirao da ova škola, zahvaljujući svojim rezultatima rada, ima kontinuiranu podršku Vlade Tuzlanskog kantona, koja neće izostati ni u narednom periodu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.