open-navfaktor-logo
search
Zakazana sjednica
Državni zastupnici 27. aprila o Izbornom zakonu BiH, upisu etničke pripadnosti u ličnu kartu...
Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine našle su se na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazane za 27. april.
13.04.2022. u 14:10
get url
text

VEZANI TEKST - Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pušten u proceduru, potpisali ga zastupnici četiri stranke

Radi se o izmjenama koje se odnose na integritet izbora.

Na ovoj redovnoj sjednici zastupnici će razmatrati i prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini. Njime HDZBiH traži mogućnost da se etnička pripadnost upisuje i u ličnu kartu.

Nadalje, prema predloženom, građanin se može "predomisliti" o svojoj pripadnosti, ali deset godina nakon naknadnog upisa. Kao razlog za donošenje zakona je navedeno sprječavanje prisutnih zloupotreba instituta pripadnosti konstitutivnom narodu ili nacionalnoj manjini.

Prijedlog ovog zakona, i zahtjev da se razmatra po hitnom postupku, uputio je Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH.

VEZANI TEKST - HDZ traži upis etničke pripadnosti građana u dokumente: Sprečavanje zloupotreba ili apsurd i diskriminacija?

Zastupnici bi 27. aprila trebali govoriti i o donošenju odluke o upućivanju zahtjeva za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini po ubrzanoj proceduri, što je prethodno usvojio Dom naroda Parlamenta BiH, koji je pak, zbog načina glasanja delegata iz SNSD-a i HDZ-a, na prošloj sjednici propustio usvojiti zakonska rješenja ključna za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Među oko 80 tačaka dnevnog reda sjednice zakazane za 27. april je i niz izvještaja, inicijativa, međunarodnih sporazuma, prijedlog odluke o imenovanju Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine, kao i konačno glasanje o velikom broju akata iz prošle godine, a među njima i budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2021. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.