open-navfaktor-logo
search
Odugovlačili procedure
Državni zastupnici usvojili zakon kojim se sprečava veliki rast plaća funkcionera, ali čini se da je kasno
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je usvojio, u drugom čitanju, izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je cilj onemogućiti veliko povećanje plaća funkcionera u odnosu na ostale zaposlene u institucijama.
07.06.2023. u 21:41
get url
text
Sjednica Zastupničkog doma PSBiH
Sjednica Zastupničkog doma PSBiH

VEZANI TEKST - Parlament BiH ima vremena do kraja aprila spriječiti enorman rast plaća funkcionera, zavisi od SNSD-a i HDZ-a

Usvojen je i zaključak kojim je od Doma naroda PSBiH zatraženo da ovaj prijedlog razmatra po hitnom postupku.

No to povećanje plaća koje se željelo spriječiti se već desilo, te je pitanje može li ovo zakonsko rješenje biti i primjenjeno jer Ustav ne dozvoljava umanjenje primanja zvaničnika tokom trajanja mandata.

Špago je izmjene Zakona o plaćama u Parlament uputio u decembru prošle godine, ali se sve odužilo prije svega zahvaljujući SNSD-u i HDZ-u.

Zastupnički dom danas nije usvojio Prijedlog zakona o graničnoj kontroli čiji je predlagač Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, a nije bilo potrebne većine da usvoji zaključak zastupnika SDA Safeta Keše, dat povodom rasprave o izvještajima Ureda za reviziju institucija BiH, da institucije za provođenje zakona pokrenu pitanje odgovornosti svih ustanova i rukovodioca koji dozvoljavaju bilo koji oblik finansijske nediscipline koji omogućava netransparentno i nezakonito trošenje budžetskog novca.

Nije bilo entitetske većine ni za usvajanje inicijativa zastupnice Naše stranke Sabine Ćudić da resorno ministarstvo uputi Zakon o ostvarivanju saradnje BiH sa iseljeništvom, te Kluba zastupnika DF-a koji se odnosi na donošenje zakona kojim bi se utvrdilo, na stalnoj osnovi, proglašavanje dana žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini povodom zločina na tuzlanskoj Kapiji počinjenog 25. maja 1995. godine, te povodom izvršenja drugih masovnih ratnih zločina, uključujući i genocid u Srebrenici.

Nije usvojen ni Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2022. godinu.

S druge strane, Nedžad Hajtić i Neda Močević imenovani su za zamjenike generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.