open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik Federacije
Dunović: Čavara se ponaša kao predsjednik svemira, ignorirao je imena sudija koje smo Mahmutbegović i ja dostavili
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović komentirao je imenovanje sudija Ustavnog suda neposredno nakon što je imenovanja obznanio na press konferenciji predsjednik Federacije BiH Marinko Čavare. 
24.08.2022. u 14:40
get url
text

Dunović je rekao da se ovim postupkom Čavara oglušio na dopise koje su mu slali potpredsjednici Federacije, a koji se odnose na predložena imena za članove Ustavnog suda.

- Predsjednik Čavara se oglušio na dopise iz 2019. i 2021. godine u kojima smo, kolegica Melika Mamutbegović i ja predložili imena u skladu sa dva konkursa. On je morao da se konsultuje sa potpredsjednicima, mora je da napravi imenovanje kako bi dobio saglasnost potpredsjednika, a ne da krivicu prebacuje na kolegicu Mahmutbegović i mene – ističe Dunović.

Dunović je također komentarisao izjavu Marinka Čavare u kojoj je rako da do sada nije izvršeno imenovanje sudija Ustavnog suda, jer za to nije postojala politička volja.

- Ja bih rekao da jedini uvjet za imenovanje koji nije postojao je politička volja HDZ-a i njega lično, a sada postoji volja da prebaci odgovornost na potpredsjednike Federacije BiH – rekao je Dunović.

Za imenovanje sudija Ustavnog suda neophodna je saglasnost potpredsjednika Federacije, zbog čega Dunović ističe da će se truditi da u narednom periodu održi sastanak sa Čavarom i Mahmutbegović kako bi postigli saglasnost za imenovanje sudija Ustavnog suda.

- Od tri imena koja smo potpredsjednica i ja dostavili 2021. godine, kolega Čavara dva imena nije ispoštovao, a nije dao ni obrazloženje, već se poziva na Ustav kao on imenuje. Ako on imenuje, zašto na imenovanje čekamo tri godine? – upitao je potpredsjednik Federacije te dodao:

- Imena kandidata koje je Čavara iznio ne mogu postati sudije Ustavnog suda dok to ne potpišu potpredsjednici Federacije i dok Dom naroda ne potvrdi imenovanje – ističe Dunović te dodaje da Čavara odugovlači ovaj proces kako Dom naroda ne bi imao vremena potvrditi imenovanje.

VEZANI TEKST - Čavara imenovao sudije Ustavnog suda FBiH, među njima i Čampara

Dunović na press konferenciji je rekao da Čavara odugovlači s procesom imenovanja kako Dom naroda ne bi imao vremena da povrdi imenovanje sudija Ustavnog suda.

- Predsjednik Federacije koliko god pokušavao da pokaže u medijskom prostoru da je on predsjednik svemira, on to nije - poručuje Dunović.

Potpredsjednik Federacije Dunovi nije htio da, kako kaže, licitira sa imenima, naglašavajući da će sve biti transparentno. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.