open-navfaktor-logo
search
Zvanično
Čavara imenovao sudije Ustavnog suda FBiH, među njima i Čampara
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara održao je danas konferenciju za novinare gdje je govorio o imenovanju sudija Ustavnog suda Federacije BiH.
24.08.2022. u 13:16
get url
text

Predsjednik FBiH Marinko Čavara danas je imenovao sudije Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, a to su: Ajša Softić iz reda bošnjačkog naroda, Mirka Miličevića iz reda hrvatskog naroda, Branimira Oraščanina iz reda srpskog naroda, te Dubravka Čamparu, državnog tužioca, iz reda ostalih.

Ajša Softić je supriga SDA-ovca Safeta Softića, a Dubravko Čampara brat NiP-ovca Aljoše Čampare.

- Puno je neistina u javnom prostoru po pitanju Ustavnog suda FBiH. Stalno se pokušava optužiti predsjednik Federacije BiH da blokira. Ja da sam htio nešto blokirati raspustio bih Parlament Federacije BiH, ali nisam to uradio - kazao je Čavara, te dodaje:

- Otpočeo sam i pozvao na razgovore sve kandidate koji su dostavili zadnja dva konkursa. Ovu hajku nikako ne mogu da razumijem. Tvrdili su da je moj razgovor sa sucima neustavan. Ustavom se navodi da predsjednik imenuje suca, što potvrđuje da ima pravo da razgovara sa kandidatima - kaže Čavara.

Ističe da su "svi suci s kojim je obavio razgovor divni ljudi", te da ih nije ispitivao o pravnom znanju.

- Volio bih da ih sve mogu imenovati. Kažu da je najvažnije da sudija bude dobar čovjek i da naravno ima kvalifikacije da bi obnašao ovu funkciju - ističe.

VEZANI TEKST - Dunović: Čavara se ponaša kao predsjednik svemira, ignorirao je imena sudija koje smo Mahmutbegović i ja dostavili

Kaže da je prilikom imenovanja vodio računa o tome da se može popuniti Vijeće za vitalni interes.

- Ova odluka će biti dostavljena potpredsjednicima na njihovu saglasnost. Kada oni daju saglasnost poslat ću je u Dom naroda na potvrđivanje i kada Dom naroda potvrdi ovu odluku imat ćemo Ustavni sud u potpunosti - kazao je Čavara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.