open-navfaktor-logo
search
Državni zastupnik
Dunović: Čije je interese zastupao Schmidt u Beogradu, vodi li on vanjsku politiku BiH?
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt tokom posjete Beogradu obavio je niz razgovora, a iz Vlade Srbije saopćili su da je tokom susreta premijerke Ane Brnabić i njemačkog diplomate "bilo riječi o značaju zajedničkih projekata u regiji, kao i otkrivanju načina da se njihova realizacija ubrza".  
01.02.2023. u 15:42
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt u Beogradu našao sagovornika u Vladimiru Orliću koji je bio na obilježavanju 9. januara

Da li je ovim Schmidt izašao iz okvira djelovanja visokog predstavnika i praktično počeo voditi vanjsku politiku BiH?

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH i zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH, u izjavi za Faktor kaže kako je ovo neobična, ali i znakovita situacija.

- Svjedoci smo da iz Beograda, kada su u pitanju ekonomski projekti, insistiraju na saradnji bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i Srbije. Pri tome prvenstveno mislim na projekat izgradnje hidroelektrane Buk Bijela.

Država BiH se u pravilu ne spominje. Ne znamo čije je interese zastupao Schmidt u Srbiji. Ovo je veoma zanimljivo, da li njemački diplomata izlazi iz okvira svojih nadležnosti i želi kreirati vanjsku državnu politiku koja je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH - kazao je Dunović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.