open-navfaktor-logo
search
"Oni su spremni na to"
Duraković: Dodikove prijetnje raspadom BiH shvatiti ozbiljno, Konaković i drugi njega tetoše, OHR ne reaguje
Zašto međunarodna zajednica koja je dužna da intervenira u BiH, mislim na visokog predstavnika i ostale, zašto ne reagiraju na čitav niz Dodikovih antiustavnih, antidržavnih akcija, zakona, prijetnji
AUTOR: Autor: Faktor/N1
20.04.2024. u 12:04
get url
text
Esad Duraković
Esad Duraković
Akademik Esad Duraković u programu N1 govorio je o katuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercergovini. Retoriku Milorada Dodika, kaže Duraković, treba shvatiti ozbiljno. 
Nakon mitinga "Srpska te zove" u Banjoj Luci i ponovnog negiranja genocida i još jedne u nizu Dodikovih prijetnji raspadom BiH, Duraković kaže da sve to treba shvatiti vrlo ozbiljno.
- Naravno da je treba shvatiti vrlo ozbiljno jer 1992. godine je izvršena agresija, spolja i iznutra na BiH s ciljem da se ona podijeli, da se rasparča i da dođe do etničke homogenizacije. Do Dejtona je bila jedna faza, oružana. Sada po mišljenju Dodika i njegovih mentora iz Srbije je vrijeme za drugu fazu, mirnog razlaza a ako ne može tako da se BiH podijeli, da oni izvrše secesiju onda mogu ići na ratnu opciju. Oni su spremni na to i ne treba to podcjenjivati - rekao je on.
Duraković zbog Dodikovih istupa upućuje direktnu kritiku međunarodnim zvaničnicima u BiH.
- Zašto međunarodna zajednica koja je dužna da intervenira u BiH, mislim na visokog predstavnika i ostale, zašto ne reagiraju na čitav niz Dodikovih antiustavnih, antidržavnih akcija, zakona, prijetnji, ne samo verbalizaciji nego i donošenju zakona.
Međunarodna zajednica i ti ljudi mandat ih obavezuje da reagiraju preko noći ako treba da demontiraju te osione, bahate političare koji vlastiti narod i BiH dovode u stanje uoči novog krvoprolića ovdje - naveo je Duraković.
Duraković navodi i ozbiljne kritike na račun Elmedina Konakovića, predsjednika NiP-a, i drugih koji su u vlasti sa Dodikom.
- Isti taj ministar sarađuje sa Dodikom stalo, sastaju se po birtijama, kafanama, na Dodikovom privatnom imanju, podilaze mu, tetoše ga, umjesto da se sastaju u institucijama BiH i time im faktički i simbolički daju značaj. Stalno mu čine ustupke, to nije dovoljno i ne treba patriote uvjeravati da je to, izvinjavam se na izrazu Dodikova "šuplja", prazna priča. On ima vrlo ozbiljne namjere i njegovi mentori i ljude treba upozoravati da budu predostrožni - objasnio je Duraković.
Duraković je pozvao građane da budu više aktivniji kroz proteste i otpor ovom stanju, koji kako navodi mora biti nenasilan i demokratski.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.