open-navfaktor-logo
search
Obraćanje nakon sjednice
Izetbegović: Tražimo da EUFOR spriječi Dodikova provokativna okupljanja u Srebrenici, PIC da ne zatvara oči
Dodao je da od Tužilaštva BiH traže da konačno počne postupati po Krivičnom zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida, a ako ne bude podizanja optužnice, od VSTV-a traže smjenu glavnog tužioca Milenka Kajganića.
AUTOR: Autor: Faktor
19.04.2024. u 18:09
get url
text
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) traži od institucija u BiH i EUFOR-a da spriječi provokativna okupljanja u Srebrenici koje najavljuje režim Milorada Dodika za 2. maj, kada se razmatra Rezoluciaj o Srebrenici u UN-u te su pozvali članice UN-a da usvoje rezoluciju.
Kazao je ovo Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, nakon što je Predsjedništvo ove stranke održalo sjednicu zbog "veoma teške situacije koja kulminira ovih dana zbog secesionističke politike koju oličava Milorad Dodik, a koja predstavlja direktnu prijetnju miru".
- SDA upozorava PIC da udarom na dostignuti nivo nivo reformi, na Ustavni sud BiH i odbijanjem izbora sudija iz entieta RS je direktno podrivanje institucije, donošenje Izbornog zakona RS je suprotno Aneksu 3 Dejtonskog sporazuma kao i prijetnjom da Srbi i Bošnjaci ne mogu živjeti zajedno – fragantan udar na Aneks 7. Dejtonskgo sporazuma, Dodik udara na temlje Dejtonskog sporazuma. Tražim od PIC-a da ne zatvaraju oči i da poduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi se te aktivnosti zaustavile. Opasnom smatramo izjavu Milorada Dodika da je Bošnjacima u BiH dovoljno 25 posto teritorije i da Srbi ne mogu da žive sa Bošnjacima - istakao je Izetbegović.
On je rekao i da je Srbija presudama Međunarodnog suda pravde proglašena odgovornom za povrede Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te da ona, umjesto da se ponaša smirujuće i izvinjavajuće u odnosu na građane BiH koji su pretrpjeli genocid, sve otvorenije ohrabruje Dodika i usložnjava situaciju u BiH i na Zapadnom Balkanu.
Izetbegoivć je podsjetio da Srbija nije garant Dejtoinskog sporazuma već samo potpisnik.
- Od visokog predstavnika tražimo da stavi van sange Odluku Skupštine Opštine Srebrenica o izmjeni naziva ulica u Srebrenici - kazao je Izetbegović.
Dodao je da od Tužilaštva BiH traže da konačno počne postupati po Krivičnom zakonu kojim se zabranjuje negiranje genocida.
- Ukoliko ne bude podizanja optužnice, od VSTV-a tražimo da smijeni glavnog tužioca Milenka Kajganića - dodao je Izetbegović.
Osvrnuo se na vladajuću koaliciju na državnom nivou (Trojka, SNSD i HDZ) i njhov nedavni sastanak. 
- Uvjerili smo se da se ponovo gazi dostojanstvo bošnjačkog naroda i da pristaju na diktat SNSD-a i HDZ-a, spremni su da se suprotstave OHR-u i da se razvlašćuje CIK. Nije bilo nikakvog bitnog sadržaja sa sastanka osim što su se predstavnici "Trojke" pravdali Dodiku da nemaju ništa sa Rezolucijom o genocidu i kazali da njihovi zastupnici neće doći na sjednicu NSRS-a - rekao je Izetbegović.
Predsjednik SDA je kritizirao Vladu FBiH zbog enormnog zaduživanja u iznosu od milijardu KM samo u prvom dijelu ove godine, te je istakao i da ne čine dovoljno na zaustavljanju rasta cijena koje ne prate povećanja plaća i penzija. 
- Elektroprivreda BiH je uspjela da napravi dug za godinu dana od 140 miliona KM, ona koja je bila stabilna ranije. Najavljeno je povećanje cijena električne energije i telekomunakcijskih usluga - dodao je Izetbegović.
Rekao je da traže da se u uputi u proceduru Zakon o južnoj interkonekciji, što je premijer FBiH i lider SDP-a Nermin Nikšić obećao u martu, a ništa nisu uradili. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.