open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Duraković: Neću trpjeti ponižavanja BiH i Bošnjaka u Banjoj Luci, imat ću odgovor, podržavam Pokret za državu
Ćamil Duraković se polako privikava na život u Banjoj Luci i funkciju potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.
23.11.2022. u 08:51
get url
text

VEZANI TEKST - Salkić: Politika koju vodi Dodik nije produkt djelovanja politike iz Sarajeva, već iz Beograda

U razgovoru za Faktor ovaj nekadašnji načelnik Srebrenice govori o svojim političkim i ljudskim principima, statusu Bošnjaka u RS-u, odnosu prema Miloradu Dodiku...

- Od ponedjeljka do petka boravim u Banjoj Luci. Još nisam pronašao stalni smještaj, pa sam trenutno u hotelu - kaže Duraković.

Ističe kako je u Banju Luku došao "otvorenog srca i pružene ruke".

- Pokušavamo uspostaviti iole normalnije odnose. Na izbore sam išao sam, dobio glasove Bošnjaka i zastupat ću ih u RS-u. Imam program koji bi nam mogao otvarati vrata, neću da budem politička zvijezda, a da navijači budu oni koji ne žive u RS-u. To je populizam. Moja je politika srednjeg puta. Svađa nam ništa ne donosi. Vidjet ćemo kako će se ponašati druga strana - naglašava on.

Objašnjava na koji način će djelovati na ovoj funkciji.

VEZANI TEKST - Duraković: Sarajevo naljuti Dodika i onda on kažnjava Bošnjake u RS-u

- Ja sam legalista, svjestan sam da je ovo jedna druga dimenzija u mom političkom radu još otkad sam se vratio iz Amerike. Položio sam zakletvu na ustav i to se mora poštovati.

Nisam došao u Banju Luku da bilo koga vrijeđam, to mi ne dozvoljava moj kućni odgoj. Tako su me odgojili roditelji, poznat sam kao neko ko se bori za ljudska prava na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Međutim, neka se zna da neću trpjeti ponižavanje države BiH, Bošnjaka i mene. Imat ću odgovor na to - podvlači Duraković.

Iako je na izbore išao kao nezavisni kandidat, kaže kako ima dobru saradnju sa probosanskim strankama u RS-u.

VEZANI TEKST - Dodik osvojio 300.180 glasova, Duraković 13.760, Pranjić 1.966

- Podržavam politiku stranaka okupljenih u Pokretu za državu, pogotovo njihovo glasanje kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda BiH. Mislim da i ja imam njihovu podršku. Pred nama je mnogo posla. Svjesni smo institucionalne represije vlasti u RS-u, ukidanje bosanskog jezika u školama, teškoće kod zapošljavanja... Pazite, mi smo parlamentarna manjina, samo konstruktivnim dijalogom možemo stvoriti bolje uvjete za život Bošnjaka.

Bilo je, a i sada postoje pritisci na mene, u smislu - Ćamil je izdajnik i slično. Ne obazirem se, želim da Bošnjaci konzumiraju institucije RS-a, da koriste novac iz budžeta jer nam to pripada. Prije dvadesetak godinama, u jeku povratka, u RS-u je bilo 300.000 Bošnjkaka. Sada ima stotinjak hiljada, želimo vratiti još ljudi i svima njima pružiti dostojanstven život i sva zagarantovana prava - poručuje Duraković. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.