open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Duvnjak o burnoj raspravi na Domu naroda o raspodjeli novca kantonima, Konakovićevom vrijeđanju
Posljednju sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH obilježila je burna rasprava delegata o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji, a koja je okarakterisana nepravičnom.
15.10.2021. u 19:19
get url
text

Rečeno je da Kanton Sarajevo neopravdano dobija najviše novca, a da je godinama najviše oštećen Tuzlanski kanton.

Po završetku rasprave delegati su usvojili Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine čiji su predlagači bili delegati Jasmin Duvnjak, Ivo Tadić i Slađan Ilić. Dom naroda FBiH je obavezao Vladu FBiH da u roku od 60 dana Parlamentu FBiH dostavi svoje izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda.

"Ako ovo Vladi FBiH nije alarm, ne znam šta je" 

Delegate je na početku rasprave svojim istupom zaprepastio delegat Elmedin Konaković (NIP) koji je, između ostalog, izvrijeđao predlagača nacrta Jasmina Duvnjaka.

VEZANI TEKST - Delegati o raspodjeli novca po kantonima: Ko je koga nazvao jadnim i spikerom, zašto je TK zakinut

- Osnovni sistem raspodjele javnih prihoda u Federaciji uređen je kratkim i sada već zastarjelim zakonom iz 2006. godine. Već sedam-osam godina smo pokušavali ići prema Vladi FBiH sa različitim inicijativama i ZDK, TK sa ciljem da se pripremi i usvoji novi zakon baziran na pravičnijim i ekonomski i socijalno prihvatljivijim načelima i osnovama. Postojeći obuhvat parametara raspodjele je jako uzak. Nema vertikalnog izjednačavanja gdje bi resursno jake regije tj. kantoni pomogli slabije i nerazvijenije - govori nam Jasmin Duvnjak, šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda i jedan od predlagača nacrta.

Dodaje kako će se u naredni mjesec-dva održati javna rasprava o nacrtu.

- Mi smo na sjednici usvojili i zaključak kojim smo pozvali Vladu Federacije BiH da u roku od 60 dana predloži Parlamentu FBiH sveobuhvatnije izmjene ovog zakona o pripadnosti javnih prihoda. Iskoristili smo priliku da Vladu pozovemo na još šire, sveobuhvatnije, izmjene ovog zakona jer to traži Savez općina i gradova, jedinice lokalne samouprave... Vlada FBiH je ta koja ima najbolje resurse, stručne kapacitete, ministarstvo finansija. E sada ako Vladi naš korak nije alarm da se uključi i predloži tekst cjelovitih izmjena, onda ne znam šta bi bio poziv na to. Ovo je dobra prilika da Vlada sa svojim kapacitetima, idejima, izađe sa tekstom, možda i drugim o pripadnosti javnih prihoda. Ako ne, mi nakon 60 dana javne rasprave idemo s ovim zakonom do kraja - kazao nam je Duvnjak i dodao:

- Mi volimo Sarajevo i to je naš glavni grad. Mi samo želimo da Sarajevo ne bude egoistično i sebično, pa da ne vidi i ne uvaži druge, Zenicu, Tuzlu, Krajinu, Podrinje, Hercegovinu, Livno, Posavinu....

"Nazivao nas je jadnim, neupućenim, neznalicama"

On je prokomentirao i Konakovićev istup.

- Svi delegati su se ponašali demokratski i veoma odgovorno na sjednici, izuzev kolege Konakovića koji je veoma ružnim riječima vrijeđao i diskreditovao predlagače zakona, posebno mene, a onda i premijera i ministricu finansija. Nazivao nas je jadnim, neupućenim, maltene glupim neznalicama, nečijim spikerima, iz njega je izbijao neki čudni gnjev i bijes. Jako mi je žao da je zrelu i argumentiranu raspravu o prevažnom pitanju, kakvo je podjela javnog novca, obojio žučnim tenzijama, na granici neshvatljive netrpeljivosti. I ne samo to, kolega je kazao svoja viđenja, branio sasvim prirodno poziciju svoje baze, postavio možda nekoliko smislenih i dobrih pitanja za predlagače i Vladu i nestao sa sjednice. Mi smo zasjedali skoro pet sati, a on je bio samo na prvom času. Na ovaj način je pokazao manjak demokratske kulture i uvažavanja drugih mišljenja - govori nam Duvnjak i dodaje:

- Imali smo potrebu odgovoriti na njegova pitanja, ali s obzirom na to da je on svoju ulogu i rad jučer sveo na "one man show", onemogućio nas je u tome. Istina, i ja sam pokazao jednu slabost i možda prekršio etički kodeks. U momentu kada je iznosio neosnovane ocjene i nazivao nas svakakvim imenima, dobacio sam mu s mjesta: "Pusti se šupljaka". Izvinjavam se i njemu i kolegama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.