open-navfaktor-logo
search
Zvanični stav države
Džaferović: BiH nikada neće priznati separatističke referendume u Ukrajini
Separatistički referendumi u više oblasti Ukrajine, koje se trenutno nalaze pod ruskom vojnom okupacijom, nelegalni su sa stanovišta međunarodnog prava i Bosna i Hercegovina ih ne priznaje, poručio je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 
28.09.2022. u 13:03
get url
text

- Takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravno utemeljenje, predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorije suverene države, a, na koncu, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uvjetima vojne okupacije.

U skladu sa svojim zvaničnim stavom o Ukrajini, Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, te ćemo ostati dio apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Generalne skupštine UN-a o agresiji na Ukrajinu i druge akte potvrdila ovo opredjeljenje - istakao je Džaferović. 

VEZANI TEKST - Borrell: EU osuđuje ilegalne referendume i falsifikovane rezultate na istoku Ukrajine

Referendum o pripajanju Rusiji koji su održani u dijelovima okupiranih ukrajinskih regija Herson, Zaporožje, Donjeck i Lugansk osudio je i visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, nazivajući ih ilegalnim. 

Takozvane referendume u četiri okupirane regije u Ukrajini generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je očiglednim kršenjem međunarodnog prava.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je kako Srbija, u skladu s Poveljom UN-a i principima i normama međunarodnog javnog prava, ne može prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regijama.

Jedan od rijetkih političara koji podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina i održavanje ilegalnog referenduma je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i najavio je mogućnost slanja posmatrača iz RS-a.  

Slobodan Šoja, nekadašnji ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu i Francuskoj bio je jedan od stranih posmatrača na nelegalnom referendumu koji su ruske okupacione snage sprovele u Ukrajini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.