open-navfaktor-logo
search
Visoki komesar
Borrell: EU osuđuje ilegalne referendume i falsifikovane rezultate na istoku Ukrajine
Visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell osudio je i ilegalnim ocijenio referendume održane u četiri ukrajinske regije o pripajanju Rusiji.
28.09.2022. u 10:57
get url
text

U istočnim ukrajinskim regijama Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje u proteklih pet dana održani su referendumi, a tamošnja proruska separatistička administracija saopćila je da je 90 posto građana glasalo za pripajanje Rusiji.

VEZANI TEKST - Skandalozno: "Nezavisni posmatrač" iz RS-a nadgledao referendum u okupiranim područjima Ukrajine

Šef evropske diplomatije Borrell na Twitteru je naveo da je to glasanje još jedno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine usred sistematskih kršenja ljudskih prava.

Pozdravio je hrabrost Ukrajinaca koji se i dalje suprotstavljaju ruskoj invaziji.

Vlasti Ukrajine i njeni saveznici su, također, osudili te referendume i nazvali ilegalnim.

Ambasadori Evropske unije sastaju se danas kako bi nastavili pripreme za sljedeći paket sankcija kao odgovor na proglašenu djelomičnu mobilizaciju u Rusiji.

Peter Stano, glasnogovornik EU-a, rekao je jučer da će posljedice osjetiti svi koji su pomogli u ovim nezakonitim referendumima.

Evropska unija je od početka rata Ukrajini osigurala pomoć u vrijednosti od 2,5 milijardi eura, a Rusiji je nametnula sedam paketa sankcija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.