open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Džaferović s premijerom Rutteom: Stav Nizozemske je da se izbori u BiH moraju održati
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović u Hagu se sastao s premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom, javlja Anadolu Agency (AA).
26.04.2022. u 16:28
get url
text

Džaferović i Rutte razmijenili su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, naveli su iz Predsjedništva BiH.

Posebna pažnja posvećena je procesima ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i 27 godina njegove implementacije, kroz osporavanje državnih institucija BiH i njihovih ovlasti, što je djelovanje koje neće biti tolerisano i mora biti zaustavljeno po svaku cijenu, uključujući i restriktivne mjere.

Razgovarano je i o višemjesečnim blokadama rada državnih institucija BiH, te o potrebi da se institucije vrate radu i redovnom odlučivanju u punom kapacitetu kako bi se osigurala stabilnost i kako bi Bosna i Hercegovina ostvarila ubrzani napredak na svome evropskom putu, kroz usvajanje reformskih zakona u skladu s Mišljenjem Evropske komisije.

Džaferović se zahvalio Rutteu na principijelnim stavovima Nizozemske na sjednicama tijela Evropske unije u vezi sa situacijom u Bosni Hercegovini, što je imalo stabilizirajuće efekte na situaciju u BiH.

Razgovarano je i o potrebi dosljednog provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kako bi bila garantirana jednakost svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira na etničku pripadnost.

VEZANI TEKST - Džaferović s predsjednicima oba doma Nizozemskog parlamenta: Podrška BiH na putu ka EU

Također, razgovarano je i o nedopustivosti pokušaja da se kroz izbornu reformu produbljuje diskriminacija po etničkom osnovu što bi bilo protivno evropskim vrijednostima.

Stav Kraljevine Nizozemske je da se izbori u Bosni i Hercegovini moraju održati u predviđenim zakonskim rokovima. Razmijenjena su i mišljenja o situaciji prouzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i njenim posljedicama na stabilnost Zapadnog Balkana.

Džaferović i Rutte podvukli su veoma dobre bilateralne odnose dvije države, te izrazili opredjeljenje za daljnje unapređenje saradnje u svim oblastima posebno u ekonomiji, zaključili su iz Predsjedništva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.