open-navfaktor-logo
search
Čija je šta nadležnost
Efendić odgovorio na prozivke na Facebooku, pa kritikovao Vladu KS: Ta ekipa nije ni za šta osim parade
23.06.2024. u 20:30
get url
text
Novinarka Rubina Čengić jutros je na društvenoj mreži Facebook problematizirala probleme s kojima se susreću stanovnici Dobrinje 3 kada je u pitanju rasvjeta, neredovno odvoženje smeća iz kontejnera, kao i pojava zmija, pa čak nedavno i lisice u ovom naselju.
U objavi je označila načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića, indirektno ga okrivivši za takvu situaciju.
- Poštovani načelniče, u Dobrinji 3 u jednoj ulici već 20 dana ne radi rasvjeta, komšije se kunu da su u ulici vidjeli lisicu, u lokalnoj rijeci su se pojavile otrovne zmije, kontejneri su na 36 stepeni puni i užasno smrde... Super su i bazen i sportski teren i kružni tok, ali ko će ih koristiti ako svi "pocrkamo"? - navela je Čengić. 
Vrlo brzo stigao je i odgovor općinskog načelnika. 
- Samo to treba javiti Vladi Kantona Sarajevo. Rasvjetu održava KJKP Park, smeće čisti KJKP Rad, a obaveza kantona su i mjere deratizacije i sve ostalo što oni očito nisu u stanju raditi. Ali eto morat će nekad ljudi shvatiti da ta ekipa nije ni za šta osim za parade - odgovorio je Efendić, koji je u narednom komentaru "pojasnio" kako KJKP znači Kantonalno javno komunalno preduzeće. 
Raprava je nastavljena nakon što je Čengić pitala šta je onda u nadležnosti Općine, na što joj je Efendić ponovo odgovorio: 
- Matični ured, izdavanje rodnih listova, sklapanje vjenčanja i izdavanje vjenčanih listova, izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola, izgradnja lokalne infrastrukture, izgradnja i održavanje lokalnih cesta, lokalnih vodovoda, i mnoge druge. Ali u Kantonu Sarajevo kompletna komunalna privreda je kantonalna nadležnost - pojasnio je Efendić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.